XPRT Ventures is afgelopen dinsdag een rechtzaak begonnen tegen eBay, waarbij ze een claim neergelegd hebben van 3,8 miljard dollar. Het bedrijf uit Connecticut beschuldigd de online veilingsite van inbreuk op een zestal patenten.

De aanklagers geven aan dat ze in 2002 in vertrouwen informatie hebben gedeeld met eBay, ‘informatie’ waarop XPRT patent zou hebben. eBay zou deze informatie gebruikt hebben in functionaliteiten in hun eigen betaalsystemen, zoals PayPal Later en PayPay Buyer Credit.

XPRT zegt dat eBay op 30 april 2003 een patentaanvraag ingediend heeft genaamd ‘Method and System to Automate Payment for a Commerce Transaction’, maar zou het Amerikaanse Patent and Trademark Office niet op de hoogte gesteld hebben van vergelijkbare pantentaanvragen afkomstig van XPRT.

"Het gaat om diefstal van bedrijfsgeheimen, in combinatie met patentinbreuk", aldus een advocaat van XPRT. "Het is al erg genoeg om iemand zijn technologie te stelen, maar om deze vervolgens in een eigen patentaanvraag te verwerken gaat te ver."

Uit de aanklacht is op te maken dat ook PayPal, Shopping.com, Bill Me Later en StubHub, allemaal eigendom van eBay, zich zullen moeten gaan verdedigen.