De nieuwe CEO van Nokia Stephen Elop, noemt het bedrijf een ‘zinkend schip’. Dat is te lezen in een brief die hij naar alle medewerkers van Nokia liet sturen. In de brief worden de problemen van Nokia nog maar eens duidelijk gemaakt.

Elop is in elk geval duidelijk en zegt waar het op staat, hij is aangenomen om het bedrijf te redden en dan moet eerst de ernst van het probleem bij iedereen duidelijk zijn., moet hij hebben gedacht. Elop is sinds september van 2010 CEO van Nokia en is ook de eerste CEO die niet uit Finland komt, Elop werkte eerder voor Microsoft.

Het marktaandeel van Nokia is momenteel wereldwijd nog goed maar zit wel in een enorme vrije val. De smartphones zijn de laatste jaren in opkomst en Nokia weet in deze markt nog niet mee te komen. In de brief vergelijkt de CEO het bedrijf met een "burning platform", in het Nederlands vertaald een zinkend schip.

De meest voor de hand liggende optie is om het schip te verlaten maar dat is iets wat Elop niet wilt. Volgens Elop moeten nu de juiste keuzes gemaakt worden om bedrijf er weer bovenop te helpen.

Volgens Elop moeten er keuzes gemaakt worden hoe Nokia moet gaan veranderen, want dat het anders moet dat is zeker aldus de CEO. Elop heeft de laatste maanden zijn huiswerk goed gedaan en overal goed rondgekeken en geluisterd. Hij geeft in de brief dan ook aan waar hij denkt dat het probleem ligt.

Nokia is ten eerste gewoon te langzaam geweest met nieuwe ontwikkelingen en heeft daarnaast de aandacht gericht op verkeerde aspecten en heeft de concurrentie niet serieus genomen.

Zo geeft de CEO aan dat Apple de markt compleet heeft veranderd met een nieuwe soort smartphones. Daarmee heeft Apple ook een hele hoop ontwikkelaars naar een gesloten en krachtige omgeving weten te halen, waar alleen Apple profijt van heeft.

Ook Android kwam voorbij in de brief. "In ongeveer twee jaar tijd heeft Google met Android een platform gebouwd dat ontwikkelaars, providers en fabrikanten van mobiele telefoons weet aan te trekken. Slecht twee jaar heeft Android nodig gehad om vervolgens afgelopen week de leidende positie op de wereldwijde markt over te nemen."

Ook vindt Elop dat Nokia niet goed heeft gereageerd op Apple met zijn iPhone. Hij is van mening dat Nokia in de bijna 4 jaar na de lancering van de eerste iPhone nog steeds geen smartphone op de markt heeft gebracht die vergelijkbaar of beter is dan de eerste iPhone van Apple.

Volgens Elop loopt Nokia inmiddels ver achter op de concurrentie en misten het bedrijf de afgelopen jaren grote trends en werd er veel tijd verloren door verkeerde beslissingen. Met de kennis van nu vind Elop dat Nokia jaren achterloopt. Volgens de CEO maakt Nokia wel degelijke goede producten alleen worden deze vaak te langzaam ontwikkeld en te laat gelanceerd, waardoor Nokia bij elke nieuwe telefoon nog steeds achterloopt. Ook zegt hij enigszins cryptisch dat Nokia niet eens vecht met de juiste wapens. Wat er op kan duiden dat Nokia binnenkort met Android of Windows Phone 7 toestellen op de markt gaat komen.

Elop zegt dat bij Nokia het idee hangt dat er nog steeds geconcurreerd moet worden op hardware en met de toestellen. Alleen daar is de concurrentie allang aan voorbij gegaan, die beconcurreren elkaar met het toestel, de ontwikkelaars, de applicaties, de interface, kort samengevat het hele platform.

Elop geeft aan dat Nokia een groot deel van de problemen aan zichzelf heeft te danken. Ze hebben zelf het schip laten zinken en te weinig verantwoordelijkheid genomen en leiderschap getoond. Er zijn fouten gemaakt en het bedrijf was gewoon te langzaam.

Aanstaande vrijdag presenteert Nokia de plannen om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Volgens diverse geruchten zullen er redelijk wat directieleden en topmannen hun baan gaan verliezen. Elop zegt daar echter niets over in zijn brief. Dit verhaal krijgt vrijdag zijn vervolg na de presentatie van Nokia’s toekomst plannen!