Nadat eerder de geruchten al gingen dat Apple geen NFC chip in de iPhone 5 zal stoppen en waarschijnlijk met een eigen NFC betalingssysteem komt in combinatie met iTunes, is het nu Google dat een test gaat doen met een eigen mobiel betalingssysteem dat overigens wel is gebaseerd op de NFC chip.

Google gaat een pilot starten in winkels in New York en San Francisco waarbij betaald kan worden met een eigen NFC-betaalsysteem en een Android telefoon. Google maakt gebruik van de NFC-techniek wat staat voor Near Field Communication oftewel korte afstand communicatie. Het enige wat je moet doen is je Android telefoon (Welke voorzien is van een NFC chip) over een apparaatje te bewegen bij de kassa en je hebt betaald.

De proef met deze manier van betalen zal echter niet ineens enorm populair worden gezien het gebrek aan telefoons met een NFC chip. Momenteel zijn er pas enkele telefoons op de markt die beschikken over een NFC chip, waaronder de Google Nexus S en de aankomende Samsung Galaxy S II. Wel hebben diverse fabrikanten telefoons in ontwikkeling die voorzien zijn van NFC en welk het komende half jaar op de markt moeten gaan komen.

Het hele doel van NFC is om mobiel betalen makkelijker en sneller te maken. Ook is het mogelijk om op de chip kortingsbonnen en abonnementen op te slaan. Er zijn meer producten die gebruik maken van een vorm van NFC, zoals bijvoorbeeld de OV-chipkaart. Google zal naar verwachting echter iets beter omspringen met het beveiligen van de mobiele transacties.