Abonneer je gratis op Techzine!

BlackBerry is een toestel dat traditioneel erg populair is onder zakenmensen. Een recente studie laat zien dat deze tijd voorbij is. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen uit het bedrijfsleven kiezen voor een iPhone van Apple.

Dat is de belangrijkste bevinding uit een onderzoek van iPass. Het onderzoeksbureau verrichtte het onderzoek onder 2300 medewerkers uit het bedrijfsleven en vroeg hen welke mobiele telefoon ze gebruiken.

In 2010 was de BlackBerry van RIM met een aandeel van 34,5 procent het populairste toestel onder de zakenmensen. De iPhone van Apple was vorig jaar goed voor een tweede plaats met 31,1 procent. Maar in een jaar tijd kan er veel gebeuren, zo laten de cijfers wel zien. BlackBerry zakt van de eerste naar de tweede plaats met een aandeel van 32,2 procent. De populariteit van Apple stijgt naar 45 procent, een stijging van bijna 50 procent in een jaar tijd.

Geweldige cijfers voor Apple, maar Android-toestellen doen het nog beter. In een jaar tijd steeg de populariteit van 11,3 procent naar 21,3. Omgerekend dus een verdubbeling. Symbian-toestellen van Nokia en mobiele telefoons met Windows Phone leverden bijna de helft in.

De nabije toekomst ziet er niet rooskleurig uit voor RIM. 18 procent van de respondenten zegt een iPhone te willen kopen. 11,2 procent heeft zijn zinnen gezet op een Android-toestel. 3,6 procent van de respondenten zegt een toestel met Windows Phone aan te schaffen in de toekomst. Slechts 2,3 procent geeft de voorkeur aan een BlackBerry. Dit is wellicht het eerste teken aan de wand dat de populariteit van RIM nog verder zal afnemen.

De wereldwijde storing die BlackBerry-gebruikers drie dagen in zijn greep hield vorige maand heeft niet veels goeds gedaan voor RIM. Onlangs bleek dat consumenten massaal hun BlackBerry-toestel inruilden voor een ander merk. Zij geven de voorkeur aan bijvoorbeeld de Galaxy Nexus, de Motorola Droid RAZR en de iPhone 4S.