2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het gaat alleen maar verder bergafwaarts met Research In Motion (RIM). Amerikaanse klanten ruilen hun BlackBerry-toestel massaal in om er nog wat geld voor terug te krijgen. De opbrengsten gebruiken zij vervolgens om een nieuwe smartphone te kopen.

Gazelle is in Nederland een bekend fietsenmerk, maar in de Verenigde Staten is het de naam van een winkel die tweedehandse mobiele telefoons en andere gadgets opkoopt. De handel in BlackBerry-toestellen is afgelopen maand met 80 procent gestegen, aldus de eigenaar Anthony Scarsella.

Dit heeft onherroepelijk te maken met de wereldwijde storing waar de Canadese telecomfabrikant RIM mee te kampen had eerder deze maand. Door een slecht functionerende core-switch hebben diverse BlackBerry-diensten als BlackBerry Messenger (Ping) en BlackBerry App World drie dagen volledig platgelegen. Hierdoor werden e-mailberichten afgeleverd bij Amerikaanse servers waardoor er een zogeheten backlog optrad (een achterstand op het bezorgen van berichten).

De storing begon in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, maar verspreidde zich al snel naar andere landen en werelddelen. Als goedmakertje mochten BlackBerry-klanten gratis een aantal apps downloaden. Dit pakket had een waarde van zo’n honderd dollar.

Volgens Scarsella is er nog een tweede reden waarom klanten massaal hun BlackBerry-toestellen dumpen: de nieuwe iPhone. Op dinsdag 4 oktober lanceerde Apple de iPhone 4S. Het nieuwe toestel is immens populair: de eerste drie dagen gingen er al vier miljoen exemplaren over de toonbank. Ook klanten die hun BlackBerry-toestel inleveren bij Gazelle willen volgens Scarsella dolgraag de nieuwe iPhone 4S kopen. Ook de Motorola Droid RAZR en de Galaxy Nexus van Samsung en Google zouden volgens hem erg geliefd zijn onder zijn klanten.

Al met al slecht nieuws voor RIM. Wereldwijd heeft RIM zo’n 70 miljoen klanten. Vorig jaar verloor de Canadese telecomfabrikant 4,3 miljoen gebruikers. Op dit moment lijkt het verlies nog groter te zijn, in de VS verliest de fabrikant op dit moment maandelijks zo’n half miljoen gebruikers. RIM hoopt nieuwe klanten te winnen met de introductie van nieuwe smartphones en het nieuwe besturingssysteem BBX. Dat nieuwe besturingssysteem komt echter pas in 2012.