Het Taiwanese telecombedrijf HTC stapt naar de rechter om zakenbank Citigroup aan te klagen. HTC claimt dat Citigroup verkeerde informatie naar buiten heeft gebracht waardoor investeerders en beleggers op het verkeerde been zijn gezet. Daardoor is de koers tot op heden met 59 procent gedaald.

Door het uitgeven van verkeerde informatie overtreedt Citigroup de Securities and Exchange Act, de wet die beleggingen op de aandelenbeurs in goede banen moet leiden. Citigroup veranderde afgelopen juli het koopadvies van aandelen HTC in een verkoopadvies. De voorspelde aankoop van S3 Graphics, de onderlinge competitie met Samsung en de teruglopende vraag naar HTC-toestellen lagen ten grondslag aan dit besluit. Hierdoor is de koerswaarde sindsdien met 59 procent gedaald.

"Als iemand geruchten en valse informatie verspreidt met het doel om invloed uit te oefenen op de koers van het aandeel, zullen we alle noodzakelijke juridische stappen ondernemen om de rechten van onze aandeelhouders en het bedrijf te beschermen", aldus HTC. Citigroup wilde niet inhoudelijk reageren op de kwestie.

HTC was tot voor kort in een juridische strijd verwikkeld met Apple. De laatste partij stapte afgelopen juli naar de rechter om een aanklacht in te dienen tegen het Taiwanese technologiebedrijf. Het zou zich namelijk schuldig maken aan patentinbreuk en eiste daarom een importverbod van HTC-toestellen in de Verenigde Staten. Daarop verklaarde HTC een patentoorlog aan te gaan met Apple. HTC klaagde Apple meerdere malen aan wegens patentinbreuk. Om hun zaak kracht bij te zetten maakte HTC kenbaar dat het S3 Graphics wilde overnemen.

Onlangs oordeelde de International Trade Commission (ITC) dat Apple zich niet schuldig maakt aan patentinbreuk. Dat was een enorme tegenvaller voor HTC, die daarop aankondigde dat het de overname van S3 Graphics heroverweegt.