Abonneer je gratis op Techzine!

De Franse privacy toezichthouder start een officieel onderzoek naar Google’s nieuwe privacy voorwaarden. Op basis van het vooronderzoek is gebleken dat de voorwaarden van Google niet voldoen aan de Europese wetgeving, daarom volgt nu een uitgebreid onderzoek.

De Franse toezichthouder, Commission Nationale de l’Informatique et des Libertes (CNIL), stelde maandag in een brief aan Google dat het onderzoek zal verrichten naar de nieuwe voorwaarden van het bedrijf. De CNIL zal ook onderzoek verrichten namens andere Europese toezichthouders. De CNIL liet weten dat Google halverwege maart een lijst met vragen kan verwachten.

Google kondigde in januari aan dat het de privacy voorwaarden flink ging versimpelen. Google had inmiddels meer dan 60 aparte voorwaarden voor allerlei verschillende internetdiensten. Vanaf 1 maart wil Google al deze voorwaarden schrappen en onderbrengen in één overkoepelend document dat geldt voor alle Google diensten. Of het nou gaat om Google Search, Youtube, GMail of Google+.

Een van de bijkomende effecten waar veel kritiek op is, is dat Google dan alle gebruikersdata van de verschillende diensten kan combineren en gebruiken voor al haar diensten. Het sociale netwerk Google+ kan dan ook bij de gebruikersdata van Youtube en vice versa. Volgens Google zal dit helpen om nog betere zoekresultaten te tonen en nog betere dienstverlening aan te bieden aan de gebruikers. Gebruikers hebben echter geen keuze, men kan de nieuwe voorwaarden niet afwijzen en toch de Google diensten blijven gebruiken.

De CNIL en de andere Europese toezichthouders zijn erg bezorgd over het feit dat Google de gebruikersdata kan combineren en gebruiken binnen de verschillende Google diensten. Ook hebben ze twijfels of dit wel rechtmatig is en volgens de Europese regelgeving.

De aanpassing in Google’s voorwaarden is vanaf morgen van kracht. De toezichthouders hebben inmiddels al twee keer verzocht aan Google om de invoering ervan op te schorten maar Google heeft dit geweigerd. Google laat wel weten dat het graag alle vragen van de Europese toezichthouders wil beantwoorden.

Voor Google is dit het tweede grote EU onderzoek dat op dit moment tegen het bedrijf loopt. Zowel de EU als de Amerikaanse FTC doen momenteel al onderzoek of Google de zoekresultaten manipuleert om de eigen Google diensten een betere positie te geven dan concurrerende diensten.