Sony heeft in de PlayStation 3 een zogenaamde cell-processor gebruikt. Deze processor werd speciaaql ontwikkeld voor de PlayStation en was een van de redenen waarom de PlayStation 3 ten tijde van de lancering in 2006 zo duur was. De processor was weliswaar zeer krachtig maar ook vrij prijzig. Volgens de laatste geruchten wil Sony in de PlayStation 4 geen gebruik meer maken van een cell-processor.

Sony had in 2006 verschillende plannen met de cell-processor. Zo wilde het deze chip ook gebruiken in andere producten maar zover is het nooit gekomen. In het begin was er vooral kritiek op de architectuur van de chip, zo zou het voor programmeurs lastig zijn om games te ontwikkelen voor deze chip. Sony zou voor de PlayStation 4 het platform een stuk toegankelijker willen maken voor ontwikkelaars en de kosten van de chip lager willen houden en daarom mogelijk gaan kiezen voor een andere chip.

De grote vraag is natuurlijk wat voor chip de PlayStation 4 zal krijgen en wie die moet gaan leveren. Er zijn uiteraard verschillende opties, zo zou Sony kunnen aankloppen bij Intel, IBM, NVIDIA of AMD. Volgens Forbes heeft Sony inmiddels contact gehad met AMD om een grafische chip te leveren voor de PS4. Of AMD dan ook de CPU gaat maken voor de PlayStation 4 is nog onduidelijk maar zeker mogelijk.

Wanneer Sony zelf meer duidelijkheid verschaft over de PlayStation 4 is onduidelijk, In elk geval gaat dit nog wel even duren. Sony’s CEO Kaz Hirai heeft al laten weten dat er op de E3 geen aankondigingen worden gedaan over een nieuwe gameconsole. De volgende grote gamebeurs na de E3 is de GamesCom in Keulen, welke in augustus plaats zal vinden.