Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft en Motorola zijn in Duitsland in een heftige juridische strijd verwikkeld. Motorola zegt dat het Amerikaanse computer- en softwarebedrijf zich schuldig maakt aan patentinbreuk. Nu dreigt er een verkoopverbod op diverse producten van Microsoft zoals Windows, Windows Phone en de gameconsole Xbox 360.

Motorola zegt dat Microsoft inbreuk pleegt op twee patenten. Het gaat om een patent op de videocodec H.264 en de WiFi-standaard WLAN. Microsoft heeft deze gepatenteerde technieken verwerkt in diverse producten zoals de besturingssystemen Windows en Windows Phone maar ook in de Xbox 360 gameconsole. Als de rechter Motorola in het gelijk stelt dan heeft Microsoft een groot probleem en zal het een flinke vergoeding aan Motorola moeten betalen en een overeenkomst zien te bereiken over een licentie op deze patenten.

Bovenop het verkoopverbod eist Motorola van Microsoft een vergoeding van 2,25 procent aan royalties voor de producten die zich schuldig maken aan patentinbreuk. Microsoft zegt op haar beurt dat deze claim buitensporig is en Motorola zich schuldig maakt aan het schenden van de FRAND-voorwaarden. Op dinsdag 17 april zal de rechtbank van Mannheim een uitspraak doen in deze kwestie.

Motorola stapte in 2010 al in de VS naar de rechtbank vanwege het vermeende patentinbreuk, maar daar heeft de rechter nog steeds geen uitspraak gedaan. Microsoft bood Motorola 300 miljoen dollar om een rechtszaak in Duitsland uit te stellen totdat de Amerikaanse rechter een uitspraak had gedaan. Motorola heeft nooit op het aanbod gereageerd. Om die reden vraagt Microsoft in een spoedzitting aan de Amerikaanse rechter om Motorola te verbieden om tot Windows-verbod in Duitsland over te gaan. Wanneer dit verzoek in behandeling wordt genomen is niet bekend.