Apple werd in april beschuldigd van het maken van prijsafspraken voor eBooks. Naast het bedrijf uit Cupertino zijn er ook vijf grote uitgevers betrokken bij de vermeende afspraken. De rechtszaak rondom deze afspraken heeft nu een datum toegewezen gekregen en zal pas medio 2013 doorgang vinden.

Naast Apple worden ook Macmillian, Penguin, Hachette, HarperColling en Simon & Schuster in de rechtszaak betrokken. De zes partijen zouden een samenwerkingsverband hebben gehad waarmee werd beklonken dat de concurrentie geen mogelijkheid kreeg om de prijzen van eBooks omlaag te krijgen. De laatste drie partijen zijn ondertussen al gezwicht voor de aantijgingen. Zij lossen de zaak op met een schkking. Penguin en Macmillian zullen Apple vergezellen in de rechtszaak, welke op 3 juni in 2013 zal aanvangen.

In de rechtszaak wordt nagegaan of de partijen een verkoopmodel hebben aangehouden waarnaar wordt verwezen door wijlen Steve Jobs in zijn biografie. Met dit verkoopmodel zou het voor andere partijen zoals Amazon niet eenvoudig zijn om de prijzen van eBooks te drukken. Volgens dit model zouden alle partijen die de prijs verlagen op een zwarte lijst worden geplaatst, waardoor ze geen boeken meer kunnen verkopen.

De uitgevers die reeds hebben toegegeven aan de verdenkingen zullen door de rechter opgeroepen worden om te getuigen tegen Apple, Macmillian en Penguin.