Zhizhen, een Chinese ontwikkelaar van een spraakgestuurde applicatie, heeft Apple en haar Chinese dochteronderneming Apple Computer Trading in China aangeklaagd vanwege het overtreden van een patent.

Het patent waar de Chinese ontwikkelaar op doelt betreft een ’type van chat bot systemen’, wat door de ontwikkelaar zelf Xhiaoi Bot wordt genoemd. Siri is een persoonlijke assistent, welke met iOS 5 in combinatie met de iPhone 4S werd geïntroduceerd. In een video wordt Xiaoi Bot getoond en de overeenkomsten zijn inderdaad zeer goed zichtbaar, vooral de identieke microfoon-knop springt hierbij in het oog.

Zhizhen’s patent werd in augustus 2004 ingediend en in februari 2006 toegekend. Zhizhen zou Apple in mei 2012 hebben gecontacteerd om een schikking te bespreken buiten de rechtszaal om. Apple zou echter niet in staat zijn geweest om te reageren, waardoor Zhizhen alsnog een rechtszaak aanspande op 21 juni. Vijf dagen later werd besloten dat de rechtszaak behandeld zal worden.

In de aanvraag van de rechtszaak wordt geen melding gemaakt van een mogelijke schadevergoeding. Als de rechter instemt met Zhizhen’s beweringen, verwacht het bedrijf dat Apple een hogere vergoeding moet betalen dan de 60 miljoen dollar die aan Proview werd betaald voor de rechten voor de merknaam IPAD.