Rechtszaak kost Research In Motion 147 miljoen

Abonneer je gratis op Techzine!

Research In Motion zal 147,2 miljoen dollar schadevergoeding moeten betalen aan Mformation Technologies. Volgens een jury zou het bedrijf één patent hebben geschonden.

Door de uitspraak zal het Canadese Research In Motion nog verder in de rode cijfers komen te staan. De fabrikant van BlackBerry’s verkeert al tijden in slecht weer. De uitspraak in deze rechtszaak is dan ook opnieuw een behoorlijke klap voor Research In Motion.

Volgens de jury zou RIM inbreuk maken op één patent. Dat patent heeft betrekking op een techniek waarmee een smartphone op afstand kan worden bediend. Dergelijke technieken geven bedrijven de mogelijkheid om gebruikers van updates te voorzien of bijvoorbeeld gegevens aan te passen.

Door de uitspraak van de jury zal Research In Motion voor elke verkochte smartphone 8 dollar schadevergoeding moeten betalen aan Mformation Technologies. Nu lijkt dit niet veel, maar wanneer dit bij elkaar opgeteld wordt, mag de Canadese fabrikant toch 147,2 miljoen dollar afschrijven. De uitspraak zal mogelijk voor een stroom van vergelijkbare rechtszaken gaan zorgen. Veel bedrijven zullen namelijk van mening zijn dat zij recht hebben op een vergelijkbare vergoeding.