Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal naar schatting zo’n 700 miljoen dollar mogen incasseren van Samsung en HTC voor licenties voor Android. Vooral fabrikant Samsung moest diep in de buidel tasten voor het gebruik van licenties van het bedrijf uit Redmond.

Zo zou Samsung ruim 600 miljoen dollar over hebben moeten maken en daarmee is het Koreaanse bedrijf verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de inkomsten van Microsoft’s licenties. Het bedrag zou gelijk staan aan het afdragen van ongeveer twaalf tot dertien dollar per verkocht Android-toestel. Ook het Taiwanese HTC heeft gedurende het afgelopen kwartaal af moeten rekenen met Microsoft. Voor dit bedrijf zou de rekening zo’n 100 miljoen dollar bedragen.

Wat de fabrikanten echter precies hebben moeten betalen is onduidelijk. Er is namelijk niets van terug te vinden in de financiële boeken van Microsoft. De getallen zijn dan ook gebaseerd op schattingen. Microsoft heeft zelf ook enkele rekeningen moeten aflossen. Microsoft betaalt Nokia namelijk 250 miljoen dollar per kwartaal, in ruil voor het gebruik van het Windows Phone-besturingssysteem.