In de grote Amerikaanse rechtszaak tussen Samsung en Apple heeft Samsung vandaag gezegd dat de Galaxy Tab al lang en breed in ontwikkeling was voordat Apple met de iPad op de markt kwam.

Jin Soo Kim, ontwerper bij Samsung, liet tijdens de rechtszaak weten dat Samsung in oktober van 2009 al druk bezig was met de ontwikkeling van de Galaxy Tab, dat is dus ruim drie maanden voor de aankondiging van de eerste iPad in januari 2010. Kim kon ook een e-mail laten zien van december 2009, drie weken voor de presentatie van de iPad, waarin het ontwerp van de Galaxy Tab is te zien. Dit ontwerp toont in die fase al veel gelijkenissen met de iPad van Apple.

Kim zegt ook dat de keuze voor een platte voorkant en afgeronde hoeken zijn gemaakt omdat de tablet daarmee fijner en beter werkt.

Hiermee wordt Apple’s argument dat de Galaxy Tab is gekopieerd van Apple’s iPad onderuit gehaald. Ook stelde Apple dat het ontwerp van de Galaxy Tab 10.1 flink is aangepast en vooral dunner is gemaakt toen de iPad 2 werd gepresenteerd. Samsung’s reactie hierop is dat er toen al veel fabrikanten waren met een dunne tablet, dus dat het dunner maken van Samsung’s tablet een logische stap was. Niet één die specifiek terug te herleiden is tot Apple.

Samsung lijkt deze week met veel sterke argumenten te komen, waar het eerder Apple was die veel winst leek te boeken in de rechtszaal. Hoe deze zaak zal afgelopen is moeilijk te zeggen aangezien er sprake is van een jury-rechtszaak. De rechtszaak loopt nu al drie weken en zal binnenkort ten einde lopen waarna het wachten is op de uitspraak.

Het geduld van de rechter in deze zaak, Lucy Koh, is al meerdere malen op de proef gesteld. Ook heeft ze beide partijen al meerdere malen op het matje geroepen, zelfs op zondagmiddag. Gisteren heeft ze beide CEO’s opnieuw verzocht om rond de tafel te gaan zitten en te kijken of ze de rechtszaak kunnen schikken. Zowel de CEO van Apple als die van Samsung hebben aangegeven hier gehoor aan te geven. De vraag is echter of dit nog zinvol is, aangezien beide heren al zo vaak samen rond de tafel hebben gezeten.