2min

Een nieuw op aanraakgebaseerde gebruikersinterface, ondersteuning voor ARM-processoren en vele nieuwe verschillende Windows 8 apparaten zorgen ervoor dat Windows 8 enorm veel mogelijkheden biedt voor allerlei bedrijven. Ook ons biedt dat veel kansen, aldus Leslie Sobon van AMD.

De lancering van een nieuwe versie van Windows brengt altijd een grote upgrade voor de PC-industrie met zich mee, nieuwere software op snellere hardware of bijvoorbeeld meer werkgeheugen in pc’s vanwege de komst van 64-bit besturingssystemen. Met de komst van Windows 8, waarvan Sobon stelt dat het de meest revolutionaire update is die Microsoft ooit heeft uitgebracht, worden veel kansen geboden voor bedrijven als AMD.

AMD denkt dat het weet hoe het de grote concurrent, Intel, kan verslaan. Sobon stelt dat AMD’s strategie subtiel is; "We zien het als een marathon, geen sprint". Met de komst van Windows 8 gaan we inzetten op betere aanraakgevoelige besturing dan onze concurrenten, efficiëntere GPU-prestaties en een betere prijskwaliteit verhouding.

Windows 8 is maar een deel van de verandering in hoe we een pc zien, steeds vaker worden mobiele apparaten gebruikt in plaats van de pc en worden taken die uitgevoerd moeten worden op de pc steeds intensiever, deze kennis vinden we terug in de strategie van AMD. Accelerated Processor Units (APU) van AMD, laat de GPU taken overnemen van de CPU, aangezien een GPU veel efficiënter is dan een CPU betekend dit dat de CPU minder energie hoeft te verbruiken.

APU wint terrein, langzaam maar zeker vindt APU meer ondersteuning bij ontwikkelaars. Van tientallen APU-vriendelijke applicaties in 2011 naar honderden in 2012 en verwacht wordt in 2013 aan de duizendtallen te komen. Des te meer GPU-vriendelijke software des te beter de kansen voor AMD om zich te onderscheiden van Intel en nieuwe opkomende ARM-fabrikanten.

Sobon stelt overigens ook dat AMD het belangrijker vindt om zijn hardware partners te helpen bij het creëren van onderscheidende producten door een kwalitatief sterke gebruikerservaring. Hierbij staat AMD lijnrecht tegenover bedrijven als Intel, Nvidia en Qualcomm die maar wat graag de naam of logo van het bedrijf terug zien tijdens het opstarten van de pc.