Nederlands ASML koopt Cymer voor 2,5 miljard

Abonneer je gratis op Techzine!

De Nederlandse fabrikant van chipmachines ASML heeft het Amerikaanse Cymer overgenomen voor een bedrag van 2,5 miljard dollar. De overname is door ASML gedaan om een betere uitgangspositie te hebben bij het ontwikkelen van nieuwe technieken zoals de EUV-lichtbron.

Cymer is voor ASML een van de belangrijkste leveranciers van onderdelen voor de chipmachines die het bedrijf ontwikkelt. Cymer is verantwoordelijk voor een groot deel van de lasersystemen die in de machines worden verwerkt. Daarnaast werkt het Amerikaanse bedrijf aan de ontwikkeling van de EUV-lichtbron, maar dit ontwikkelproces liep in de soep en kampte daardoor met vele vertragingen. ASML ziet desalniettemin wel brood in deze technologie en wil het ontwikkelproces eigenhandig versnellen.

Topman Eric Meurice meldt het volgende over de ontwikkeling van de EUV-lichtbron en de overname: "We zijn ervan overtuigd dat deze overname ons vermogen de technologie sneller te ontwikkelen efficiënter maakt."

De overname van Cymer is door de raad van bestuur van beide bedrijven unaniem goedgekeurd. Cymer’s hoofdkwartier zit in San Diego in Californië en biedt werkplaatsen aan zo’n 1200 mensen.