Lenovo staat open voor overname BlackBerry

Abonneer je gratis op Techzine!

Yang Yuanqing, CEO van de Chinese electronicafabrikant Lenovo, zegt dat zijn bedrijf open staat voor de eventuele koop van het bezwaarde BlackBerry. BlackBerry’s CEO Thorsten Heins sloot een overname eerder niet uit, maar zei wel dat de opmerking van Yuanqing voorbarig was.

In een interview met een Franse krant zegt Yuanqing dat een overname "logisch zou kunnen zijn," na een analyse van de markt en het belang van het bedrijf. Yuanqing’s notie weerspiegelt eerdere opmerkingen van Lenovo’s Chief Financial Officer (CFO), die in januari al zei dat het bedrijf "naar alle kansen kijkt," waaronder ook BlackBerry. Aanhoudend verlies van marktaandeel heeft BlackBerry gedwongen de strategische opties te herzien, dit is zodoende ook aanleiding voor speculatie rondom een mogelijke overname van het bedrijf.

Die speculatie leidt op de beurs tot een flinke koersstijging voor BlackBerry’s aandeel. De aandelen stegen met 14 procent naar 14,90 dollar, de grootste plus sinds begin februari. Het bedrijf zag de aandelen dit jaar al 26 procent in waarde stijgen.

Heins zei in januari de opmerkingen van Lenovo’s CFO niet te kunnen plaatsen, hoewel hij de mogelijkheid van overname ook open hield. "Zoals altijd praten we pas over deze onderwerpen als ze klaar zijn om te worden besproken en aangekondigd," aldus de CEO.

Op 28 maart publiceert BlackBerry de kwartaalcijfers, waar het bedrijf naar verwachting ook de strategische koers uittekent. Eerder benadrukte Heins dat de focus ligt op een licentie-overeenkomst of een andere vorm van samenwerking met andere fabrikanten.

De koop van de licentie voor het pas gelanceerde BlackBerry 10 zou ook geen verkeerde stap zijn voor Lenovo. Het ook in China dominante platform Android krijgt daar de laatste tijd veel kritiek over zich heen. Daarbij is het een kans voor Lenovo om zich te onderscheiden van de concurrentie.