De fabrikant HTC heeft wederom het onderspit moeten delven in de juridische strijd aangaande het onrechtmatig toepassen van een gepatenteerde technologie van concurrent Nokia. Het betreft hier een techniek waarmee een toestel opties weergeeft om op verschillende manieren via USB te verbinden met een PC.

Recentelijk moest het Taiwanese HTC al voor het Finse Nokia door de knieën, als gevolg van de uitspraak van het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk. Hierbij werd aanvankelijk een verkoopverbod opgelegd voor de HTC One mini (review). Toch is dit verkoopverbod uiteindelijk door het Britse hof van beroep niet van kracht gegaan.

Het blijkt zelden tot nooit voor te komen dat een juridische instantie besluit een verkoopverbod in te stellen voor een relatief nieuw model. Indien een uitspraak wel leidt tot een verkoopverbod, betreft het vaak een ouder model waarvan de verkoop al gepiekt heeft.

Toch zou een uitspraak in de recente zaak door het Duitse gerechtshof opnieuw kunnen betekenen dat er een verkoopverbod van alle Android-toestellen van HTC wordt ingesteld. In deze door Nokia aangespannen zaak heeft de rechter besloten dat alle betreffende toestellen gebruikmaken van de door Nokia gepatenteerde techniek. Deze techniek beschrijft de wijze waarop een toestel via een keuzescherm middels verschillende soorten verbindingen via USB kan worden gekoppeld aan een PC. Het is onduidelijk welke smartphones van HTC precies inbreuk maken.

Hoewel Nokia in deze zaak als winnaar kan worden aangewezen, dient de Finse fabrikant alsnog 40 procent van de gemaakte juridische kosten op te hoesten. Hiertoe is besloten omdat Nokia niet op alle punten gelijk heeft gekregen. Opmerkelijk is dat deze uitspraak niet alleen nadelig zou kunnen zijn voor HTC, ook de verkoop van Android-toestellen van alle andere fabrikanten zou hiermee op de tocht komen te staan.