Apple eist 2 miljard van Samsung in nieuwe rechtszaak in de VS

Abonneer je gratis op Techzine!

Vandaag start er een nieuwe rechtszaak tussen de techgiganten Apple en Samsung. De concurrenten gaan het voor de zoveelste keer tegen elkaar opnemen in de rechtszaal. Beide partijen eisen een schadevergoeding en hoogstwaarschijnlijk een verkoopverbod op bepaalde producten. Apple wil in totaal 2 miljard dollar zien van Samsung, de eis van Samsung is nog onduidelijk.

Apple en Samsung hebben waarschijnlijk de meest extreme haat/liefde-verhouding die er op zakelijk gebied te bedenken valt. In de rechtszaal vallen ze elkaar aan en eisen ze forse schadevergoedingen en als het kan een verkoopverbod. Ook spreken ze schande van het jatwerk van de ander, maar ondertussen liggen ze wel bij elkaar in bed, want Samsung is nog steeds verantwoordelijk voor de productie van heel wat onderdelen in Apple-producten. Apple kan dan ook niet zonder Samsung, want het Koreaanse bedrijf is in staat gebleken om als beste aan de vraag en eisen van Apple te voldoen, als het gaat om het produceren van een hoeveelheid onderdelen binnen bepaalde kwaliteitseisen.

Vandaag gaat er een nieuwe rechtszaak van start tussen beide partijen, waarbij Apple claimt dat Samsung vijf patenten zou hebben geschonden, Apple wil in ruil daarvoor 8 dollor per patent, wat neerkomt op 40 dollar per toestel en in totaal zo’n 2 miljard dollar aan schadevergoeding. Samsung beweert op zijn beurt dat Apple twee ideeën van Samsung heeft gestolen en deze vervolgens heeft verwerkt in de iPad, iPhone, en iPod.

Nieuw aan deze rechtszaak is dat ook Google van de partij is, verschillende engineers van Google zullen verklaringen af gaan leggen over hoe Android is ontworpen en hoe bepaalde zaken tot stand zijn gekomen. Daarbij zal het belangrijk zijn of Apple en de iPhone daarin een rol hebben gespeeld.

De locatie voor de rechtszaak is duidelijk in het voordeel van Apple. De rechtszaak vindt plaats in San José, wat in of tegen Silicon Valley aan ligt. Vandaag wordt er een jury gekozen en deze leden komen allemaal uit de omgeving en daardoor is de kans groot dat ze op een of andere manier verbonden zijn aan Apple. Het hoofdkantoor van Apple ligt praktisch om de hoek. De vorige keer dat er een rechtszaak plaatsvond in de VS werd Samsung veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ongeveer 1 miljard dollar. Dat bedrag werd vervolgens door de rechter verlaagd, nadat bleek dat er fouten waren gemaakt in de berekening.

Het zal ongetwijfeld weer een fikse strijd worden en de weg zal lang zijn. Het afgelopen jaar zijn er meerdere pogingen gedaan om tot een schikking te komen. Beide bedrijven hebben op hoog niveau met elkaar gesproken, maar zijn nooit tot overeenstemming gekomen. Zo zou Apple destijds het voorstel hebben gedaan om 1 cent per toestel per patent te betalen waarop het inbreuk zou plegen. Een voorstel wat bij Samsung niet goed zou zijn gevallen, zelf eist Apple nu 8 dollar per patent per toestel. Apple was in de gesprekken bereid dat tarief te verlagen, maar hoeveel is onbekend.