Bug laat Find my iPhone zonder wachtwoord uitschakelen

Abonneer je gratis op Techzine!

Er is een bug ontdekt waardoor Apple’s Find my iPhone uitgeschakeld kan worden zonder dat het wachtwoord daarvoor nodig is. Normaliter kan dit niet waardoor een gevonden of gestolen Apple-product niet naar fabrieksinstellingen hersteld kan worden en praktisch onbruikbaar is.

De bug is gevonden in iOS 7.1, de meest recente versie van Apple’s mobiele besturingssysteem. Mensen die een iDevice hebben gevonden of gestolen kunnen de iCloud-account van de eigenaar verwijderen zonder het benodigde wachtwoord in te voeren.

Op deze manier kan een toestel niet meer getraceerd, vergrendeld of gewist worden door de rechtmatige eigenaar. De vinder of dief kan het toestel bovendien zelf gaan gebruiken of doorverkopen.

Door in de Instellingen-app van iOS tegelijkertijd op de schakelaar van Find my iPhone en de knop voor het verwijderen van de iCloud-account te drukken. Vervolgens moet het toestel uitgeschakeld worden en wordt geen wachtwoord meer gevraagd voor het wissen van de account.

Wel moet worden opgemerkt dat deze methode niet werkt als er een pincode op het apparaat staat. In eerste instantie niet omdat er dan geen toegang tot het toestel is, in tweede instantie omdat er na de herstart om de pincode wordt gevraagd en de handelingen daardoor niet voortgezet kunnen worden.

Het is hoe dan ook aan te raden om een pincode op je iDevices te plaatsen. We publiceerden eind 2013 een handleiding waarin je kunt lezen hoe je je Apple-apparaten kunt beveiligen tegen diefstal: Bescherm je iPad, iPhone en MacBook tegen verlies