Onderzoeker komt met oplossing voor storende WiFi-signalen

Abonneer je gratis op Techzine!

Een onderzoeker van de Universiteit Twente heeft een oplossing bedacht voor de vele WiFi-netwerken in dichtbevolkte gebieden, waar de signalen elkaar in de weg zitten. Met een soort antisignaal wordt storing vanuit netwerken van anderen tegengegaan.

Tegenwoordig heeft vrijwel elke woning een WiFi-signaal. Laptops, smartphones en tablets hebben het signaal allen nodig om met het internet verbonden te worden. Maar omdat elke woning een of meerdere netwerken heeft en er weinig frequenties beschikbaar zijn, komt het vrijwel altijd voor dat netwerken uit de buurt elkaar in de weg zitten. Daardoor wordt de snelheid van beide netwerken verlaagd.

Met behulp van vier ontvangers lukte het Michiel Soer, onderzoeker van de Universiteit Twente, om storende signalen vast te stellen en deze vervolgens te neutraliseren met een antisignaal. Op die manier wordt het signaal van het eigen netwerk niet bemoeilijkt.

Het idee achter deze techniek is overigens niet nieuw, maar vooralsnog was het niet rendabel om dit te realiseren. De uitwerking van Soer blijkt veel goedkoper en sneller te produceren.