Nadat Samsung na afloop van het derde kwartaal al een flinke daling van zowel de omzet als winst moest bekendmaken, rekent het Zuid-Koreaanse bedrijf nu wederom op een dergelijk kwartaal. In het laatste kwart van 2014 heeft Samsung naar eigen verwachting zo’n 35 procent minder winst gemaakt. De definitieve cijfers worden later deze maand verwacht.

In het derde kwartaal van 2014 heeft Samsung een winstdaling van zo’n 60 procent moeten noteren en in het laatste kwartaal van dat jaar zakten de cijfers naar verwachting opnieuw. Samsung rekent op een omzet van omgerekend 39,1 tot 40,6 miljard euro en dat zou een daling van meer dan 10 procent zijn. De omzet bedroeg in dezelfde periode in 2013 omgerekend nog 45,7 miljard euro.

De winst bedraagt naar verwachting omgerekend 3,8 tot 4,1 miljard euro, wat 35 procent minder is dan in dezelfde periode in 2013, toen bedroeg de winst omgerekend 6,4 miljard euro. Hoewel de daling van de omzet dus nog redelijk binnen de perken blijft, zakt de winst weer flink.

Samsung heeft vooralsnog geen verklaring voor de daling van de omzet en winst gegeven. Wat de achterliggende reden is laat zich echter raden: Samsung’s mobiele tak doet het veel minder goed dan in de hoogtijdagen. In het derde kwartaal van 2014 zakte de omzet vanuit deze divisie met 74 procent.

Samsung vindt zowel aan de onder- als bovenkant veel concurrentie vanuit andere fabrikanten. Om het tij te keren zullen er in 2015 zo’n 30 procent minder smartphones worden uitgebracht en wordt meer gericht op de ontwikkeling van de overgebleven modellen.