2min

Samsung had tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers een moeilijke taak te volbrengen. De cijfers waren namelijk de slechtste in vijftien jaar tijd. De bedrijfswinst uit het vierde kwartaal ging er met 34,57 procent op achteruit ten opzichte van het jaar 2022.

De gerapporteerde bedrijfswinst van Samsung uit het afgelopen kwartaal kon investeerders niet gelukkig stemmen. Volgens de voorspellingen zou er namelijk 3,43 biljoen Koreaanse won winst zijn gemaakt, maar het werkelijke bedrag kwam slechts neer op 2,82 biljoen Koreaanse won (ongeveer 2.12 miljard dollar. Bovendien ging het om een vermindering van 34,57 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022.

Verlies in semiconductor-tak

Een enorme kostenpost bleek de seminconductor-unit te zijn. Daar werd een recordverlies van 14,88 biljoen Koreaanse won genoteerd. Een jaar eerder bleek die unit nog enorm winstgevend te zijn. Analisten geloven dat 2022 een gunstig jaar was omwille van het beperkte aanbod van semiconductors in de wereld.

Samsung verklaarde het verlies tijdens de presentatie aan de hand van de normaliserende prijzen van chips. Het chiptekort een jaar eerder, dreef de prijzen van het beperkte aanbod chips namelijk enorm op. Nu de tekorten zijn weggewerkt, is de balans tussen vraag en aanbod opnieuw beter.

Plannen voor de toekomst

Het bedrijf doet er natuurlijk wel alles aan om de winsten opnieuw te zien stijgen. “We zullen ons concentreren op het vergroten van de verkoop van producten met een hoge toegevoegde waarde om de winstgevendheid te verbeteren.” Het wil hiervoor inspelen op de vraag naar generatieve AI-tools.

Deze technologie zal het maximaal proberen uit te spelen in het aankomende aanbod van onder andere smartphones. Het bedrijf bekijkt de mogelijkheid om die technologie alleen beschikbaar te stellen tegen een meerprijs.

Lees ook: Samsung overweegt paywall voor Galaxy AI-features