2min

De rechtbank in Den Haag heeft vanmorgen geoordeeld dat de Nederlandse wetgeving voor de bewaarplicht in strijd is met het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, op de eerbiediging van het privéleven en beschermen van persoonsgegevens. Daarmee hebben de providers en privacygroepen gewonnen van de Staat der Nederlanden.

Eerder werd door het Europese Hof de Europese versie van de bewaarplicht al van tafel geveegd en ontwettig verklaard. Dat was voor voormalige Minister Opstelten van Justitie geen reden om de Nederlandse wetgeving in te trekken, hij vond dat de Nederlandse bewaarplichtwetgeving in stand kon blijven. Daar denkt de rechtbank in Den Haag nu anders over en heeft de wet ongeldig verklaard. Opstelten had nog wel een wetswijziging gepresenteerd die de wet moest aanpassen zodat de gegevens alleen opgevraagd konden worden met een rechterlijk bevel, die wet moet echter nog door de Tweede Kamer.

De Nederlandse providers hoeven voorlopig geen gegevens meer te verzamelen en te bewaren van klanten. De vraag is nog even wat de Staat gaat doen. Het heeft nog de optie om in hoger beroep te gaan, daarnaast zou het ervoor kunnen kiezen om snel met nieuwe wetgeving te komen. Of dat ook gaat gebeuren is echter nog maar de vraag, afgelopen maandag zijn zowel Minister Opstelten als Staatssecretaris Teeven van Justitie vertrokken na een schandaal. Op dit moment wordt het Ministerie waargenomen door Minister Blok. Er is dus sprake van een onderbezetting en even snel een wetsvoorstel de Kamer in loodsen lijkt geen optie.

Providers moeten al jaren in Nederland essentiële telecomgegevens bewaren, het gaat daarbij om zogenaamde metagegevens over internetgebruik, bijvoorbeeld welke websites worden er bezocht door een ip-adres. Ook telefoongegevens worden bewaard, welke nummers iemand belt en hoelang die gesprekken duren, daarbij wordt ook gekeken met welke GSM-masten een mobiele telefoon verbinding heeft zodat er een ruwe schatting gemaakt kan worden op welke locatie iemand zich bevindt. Dat is voorlopig even verleden tijd, een debat in de Tweede Kamer zal duidelijk moeten gaan maken of er nog een vorm van bewaarplicht terug gaat komen.

Het is trouwens niet zo dat de overheid nu geen enkele methode meer heeft om aan internet of telecomgegevens van Nederlanders te komen. Het kan er nog steeds voor kiezen om mensen af te tappen die verdacht worden van criminele activiteiten, dit is alleen wat omslachtiger en vereist goedkeuring van een rechter.