Volgens de Amerikaanse handelswaakhond FTC (Federal Trade Commission) heeft Google zijn monopoliepositie op de zoekmarkt misbruikt en heeft het zich schuldig gemaakt aan afpersing. Uiteindelijk hebben de FTC en Google een schikking getroffen waarbij Google kleine aanpassingen heeft doorgevoerd, maar tot een hoge boete kwam het daarmee niet. Veel partijen zien deze schikking nu als een overwinning voor Google.

Google’s slogan "don’t be evil" kan wederom het raam uit, want Google is wel degelijk "evil" geweest. Zo kopieerde Google de gebruikersreviews van partijen als Amazon, TripAdvisor en Yelp en toonde deze vervolgens in de zoekresultaten bij het specifieke product. Google maakte hiermee TripAdvisor en Yelp min of meer overbodig als gebruikers wilde weten hoe goed een restaurant precies is. Vervolgens besloot Google om de pagina’s met gebruikersreviews op de websites van Amazon, TripAdvisor en Yelp flink lager in de zoekresultaten te zetten, waardoor deze websites vrijwel geen zoekverkeer meer ontvangen.

Het gevolg was dat deze bedrijven gingen klagen bij Google over het feit dat het bedrijf hun content had gestolen om er vervolgens commercieel beter van te worden en dat zij daar de dupe van waren doordat ze nu veel lager in de zoekresultaten staan. Google zou daarop hebben gedreigd de websites helemaal te verwijderen uit de zoekmachine. Een duidelijk voorbeeld van machtsmisbruik. Het gevolg was dat deze bedrijven eieren voor hun geld kozen en vervolgens hun mond hielden.

De FTC kwam er ook achter dat Google bedrijven die gebruik maakte van de Google zoekresultaten dwong om niet langer samen te werken met concurrerende zoekmachines zoals Bing en Yahoo.

Uiteindelijk had de FTC voldoende bewijs om Google flink aan te pakken maar uiteindelijk werd toch gekozen voor een schikking. Bedrijven als Amazon, TripAdvisor en Yelp kregen een opt-out optie aangeboden waarbij ze konden aangeven dat Google hun content niet meer mag gebruiken. Verder moest Google beloven dat het niet langer partners zou dwingen om concurrerende zoekmachines links te laten liggen. De schikking staat daarmee in schril contrast met de overtredingen die Google heeft begaan.