Microsoft brengt tussentijds een noodpatch voor Windows uit

Abonneer je gratis op Techzine!

Het komt niet vaak voor dat Microsoft een extra patch uitbrengt naast patch tuesday, maar gisteravond verscheen er ineens een patch om een beveiligingsprobleem in Windows te dichten. Er zit een probleem in de manier waarop lettertypes worden geïnstalleerd, daar zou misbruik van gemaakt kunnen worden en ook andere code worden uitgevoerd.

Microsoft heeft een patch uitgebracht voor alle veel gebruikte Windows-versies, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, maar ook voor de ARM-versies van Windows, Windows RT en Windows RT 8.1 en de diverse serverversies van Windows en tot slot voor het nieuwe Windows 10.

De update moet ervoor zorgen dat het niet langer mogelijk is om een speciaal geprepareerd lettertype te installeren dat meer bevat dan alleen een nieuw lettertype, maar ook malware. Vorige week was de maandelijkse updateronde van Microsoft, patch tuesday, deze update verschijnt tussendoor. Microsoft kiest er maar zelden voor om een update uit te brengen buiten patch tuesday om, het bedrijf doet dit alleen als het van mening is dat het lek zo snel mogelijk gedicht moet worden.

Iedereen wordt dan ook aangeraden om zo snel mogelijk Windows Update uit te voeren en de update te installeren.