Qualcomm gaat 10 procent van werknemers ontslaan

Abonneer je gratis op Techzine!

Qualcomm heeft een paar goede jaren achter de rug, maar het laatste half jaar gaat het een heel stuk minder met de fabrikant. Grootste oorzaak is het verlies van Samsung als grote klant en het feit dat het vlaggenschip, de Snapdragon 810, te kampen heeft met oververhitting. Nu gaat het bedrijf snijden in de kosten en dat betekent dat 10 procent van de werknemers moet vrezen voor hun baan.

De financiële cijfers van Qualcomm over het tweede kwartaal van dit jaar zijn echt een heel stuk minder. De winst is gehalveerd ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar maar ook ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014. De omzet is weliswaar gestegen van 6,4 miljard dollar naar 6,9 miljard dollar maar winst is gedaald van 2 miljard dollar tot 1,1 miljard dollar.

De problemen voor Qualcomm liggen bij het feit dat de Snapdragon 810, het huidige vlaggenschip, veel later beschikbaar kwam dan de bedoeling was en vervolgens ook nog eens te kampen had met oververhitting. Dit heeft ervoor gezorgd dat fabrikanten de chip minder zijn gaan afnemen en verder zijn gaan kijken.

Samsung heeft zelfs besloten om voor alle topmodellen geen gebruik meer te maken van Qualcomm, maar zelf de productie van chips op te voeren en de eigen Exynos-chips te gebruiken. Nu was het verliezen van Samsung als klant waarschijnlijk niet te voorkomen, maar het zorgt wel voor een flinke daling van de omzet en winst. Samsung is uiteindelijk nog steeds de grootste smartphonefabrikant ter wereld.

Qualcomm gaat nu personeel ontslaan om de kosten te verlagen en dat betekent dat een paar duizend mensen moeten vrezen voor hun baan, in totaal zo’n 10 procent van het personeelsbestand.