AMS-IX maakt groeispurt door en blijft grootste knooppunt ter wereld

Abonneer je gratis op Techzine!

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is het grootste internetknooppunt ter wereld en is het afgelopen half jaar opnieuw flink gegroeid. In totaal zijn er nu 720 netwerken op elkaar aangesloten via de AMS-IX in de afgelopen zes maanden werden er 60 partijen toegevoegd.

Volgens de AMS-IX groeit het knooppunt een stuk harder dan afgelopen jaar, in heel 2014 werd er 3,5 Tbps aan poortcapaciteit toegevoegd aan het knooppunt en in de eerste zes maanden van 2015 is er al 3 Tbps toegevoegd.

Waar het aantal 1GE-poorten daalde met vijf procent, nam het aantal 10GE-poorten lichtjes toe met drie procent, maar het aantal 100GE-poorten steeg met maar liefst 58 procent. Door deze groei in het aantal poorten is er ook een nieuw snelheidsrecord gevestigd in april van dit jaar, toen ging de AMS-IX voor het eerst door de grens van 3,7 Terabit per seconde.

Gemiddeld verwerkt de AMS-IX per dag zo’n 23 Petabyte (23.000 Terabyte), dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. De hoeveelheid ipv6-verkeer neemt ook steeds harder toe en steeg met 17 procent tot 28 Gigabit per seconde.

Amsterdam is voor het internet een cruciale omgeving waar enorm veel datacenters zijn gevestigd. Hierdoor is de AMS-IX ook het grootste knooppunt ter wereld. Amsterdam was ook de eerste stad die verbonden werd via een transatlantische verbinding.