2min

Er komt mogelijk toch een uitzonderingspositie voor telecomproviders in de nieuwe wet op financieel toezicht. Eerder oordeelde de Hoge Raad dat een gratis verkregen smartphone bij een abonnement gezien moet worden als lening. Daarmee valt het onder de wet op financieel toezicht en daar zitten allemaal haken en ogen aan. Minister Dijsselbloem overweegt nu een uitzonderingspositie voor telecomproviders.

De Wet op financieel toezicht wordt mogelijk aangepast zodat telecomproviders worden uitgezonderd op deze wetgeving. Dit heeft de minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, nu in overweging. Als de minister besluit dit aan te passen zullen de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer zich er ook nog over moeten buigen.

Voor telecomproviders is het een redelijk groot probleem als ze onder de wet op financieel toezicht vallen. Ze zijn dan namelijk verplicht een inkomenstoets te doen bij de verkoop van elk abonnement, waarbij wordt onderzocht of iemand wel een smartphone kan betalen. Ook moeten ze in elke reclame-uiting voortaan de melding: "Geld lenen kost geld" tonen. Doordat de eisen aan het verstrekken van een gesubsidieerde smartphone hoger worden, wordt de kosten voor de providers ook hoger en de korting voor de klanten kleiner.

De afgelopen tijd hebben de telecomproviders al flink wat aanpassingen doorgevoerd, zo tonen ze inmiddels wat de kosten voor de smartphone zijn en wat de kosten voor het abonnement zijn. Deze zijn nu van elkaar losgehaald zodat de consument een beter inzicht heeft op de werkelijke kosten.

De nieuwe wet moet volgend jaar in gaan en telecomproviders hebben nog een paar maanden de tijd om met suggesties te komen hoe er het beste kan worden omgegaan met zogenaamde "gratis" smartphones. Volgens Dijsselbloem komen de telecomproviders sowieso onder een vorm van toezicht te vallen, de vraag zal alleen zijn hoe streng deze gaat worden en in hoeverre deze is te omzeilen door de providers.

In het ergste geval kan het leiden tot een flinke prijsstijging van smartphones in combinatie met een abonnement. De vraag is dus nog even hoe de nieuwe wetgeving gaat uitpakken, het goede nieuws is dat minister Dijsselbloem erover nadenkt.