2min

Google heeft in een nieuw transparantierapport bekendgemaakt dat het elke maand 75 miljoen verwijderverzoeken ontvangt voor de zoekmachine. Het gaat om links die zouden verwijzen naar content die inbreuk maakt op auteursrechten van derden. Dit kunnen verwijderverzoeken zijn van muziek- en filmmaatschappijen tot aan journalistieke producties.

Het aantal verzoeken dat Google maandelijks krijgt blijft maar stijgen, sinds november van vorig jaar is het aantal verzoeken per maand met nog eens 10 miljoen gestegen. Vanaf 2008 is het mogelijk om dit soort verzoeken via een procedure in te dienen bij Google, destijds ging het om enkele tientallen verzoeken per maand, inmiddels gaat het al enkele jaren om miljoenen. In dit tempo kunnen we binnenkort spreken over een miljard verzoeken per jaar.

Google moet voor elk verwijderverzoek bepalen of het ook rechtmatig is. Een bijna onmogelijk opgave om volledig met de hand te doen en daarom is het grootste deel ook geautomatiseerd. De mogelijke overtreders worden door Google geïnformeerd dat er een verwijderverzoek is binnengekomen, als de overtreder geen bezwaar maakt worden links meestal verwijderd uit de zoekresultaten. Indien er wel bezwaar wordt aangetekend zal een Google-werknemer moeten beoordelen of het verzoek terecht is.

De meeste verzoeken worden nog steeds ingediend door de muziek en filmindustrie die allerlei geautomatiseerde systemen hebben ontwikkeld om automatisch verzoeken in te dienen bij Google. De meeste verwijderverzoeken worden door Google overigens gehonoreerd, zo’n 97 procent.

Van de 75.016.617 verwijderverzoeken die vorige maand werden ingediend betreft het 70.851 unieke domeinnamen, veel verzoeken gaan dus over dezelfde domeinnaam maar over verschillende webpagina’s. In totaal werden deze 75 miljoen verzoeken ingediend door 3071 organisaties die opkomen voor de auteursrechten van 6495 auteursrechthebbende.