2min

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is in Europa bezig met een lobby voor nieuwe Europese regels zodat het Ziggo kan aanpakken op de Nederlandse breedbandmarkt. In Nederland is inmiddels een duopolie ontstaan die met de fusie van Vodafone en Ziggo nog sterker wordt en de ACM wil mogelijkheden om dit te kunnen reguleren, dat is met de huidige regels onmogelijk.

De Europese regels zijn er op dit moment op gericht om slechts één monopolist in de markt aan te pakken. Dit omdat er van oudsher veel oude staatsbedrijven zijn die netwerken bezitten en waar andere providers ook toegang toe moeten kunnen hebben voor een redelijk bedrag.

De ACM verplicht KPN daarom al jaren om het kopernetwerk open te stellen voor derden. Gisteren werd bekend dat KPN met terugwerkende kracht de tarieven van zijn kopernetwerk heeft verlaagd onder druk van de ACM.

Inmiddels zijn sommige Europese markten echter flink gegroeid en zijn er nu twee of drie partijen die de dienst uitmaken en op die manier een duopolie hebben. In Nederland hebben KPN en Vodafone/Ziggo na de fusie straks een echte duopolie en zal het voor providers als T-Mobile en Tele2 een flinke kluif worden om die concurrentiestrijd te blijven voeren.

De ACM wil daarom extra maatregelen kunnen nemen, het wil namelijk het coaxnetwerk van Ziggo opengesteld hebben voor derden. Iets waar KPN ook om heeft gevraagd bij de ACM, onder het mom van, als wij ons netwerk moeten openstellen, waarom Ziggo dan niet? Een hele redelijke vraag maar waar de huidige Europese regels nog geen rekening mee houden. Vanuit de Nederlandse politiek is er ook de wens om Ziggo te verplichten zijn netwerk open te stellen, zodat providers als Tele2 ook internet via coax kunnen aanbieden.

Of het zover gaat komen is echter nog maar de vraag. Volgens de ACM is men in Europa hier totaal niet mee bezig, maar eerder met het tegenovergestelde. Er zijn plannen om het openstellen van het netwerk minder snel te verplichten of in elk geval de voorwaarden soepeler te maken. In sommige landen zijn ze nog lang niet zover met de aanleg van breedband- en glasvezelnetwerken en daarom wil Europa dit mogelijk stimuleren. Door minder harde regels te hanteren worden investeringen in netwerken beter gewaarborgd.