2min

In oktober 2016 werd Facebook Workplace gelanceerd, een zakelijke communicatiedienst die moest concurreren met onder meer Microsoft Teams, Slack en Yammer. Waar de concurrentie al over dekstopapps beschikte, was dat bij Workplace niet het geval. Tot vandaag, want nu is de desktopversie officieel gelanceerd en kan iedereen Workplace Chat downloaden en installeren.

Dat houdt in dat klanten vanaf vandaag niet meer naar de site van Workplace hoeven te surfen om er gebruik van te maken. De app, die lange tijd in een bètaversie verkeerde, ondersteunt een heel reeks mogelijkheden, waaronder chatten, bellen, videobellen, het uitwisselen van bestanden en delen van schermen. Een dezer weken wordt het verder mogelijk om groepsgesprekken te voeren binnen de app.

Functionaliteit Workplace

Net als andere soortgelijke apps, is Facebook Workplace er vooral op gericht om zakelijke communicatie te stroomlijnen. Het wordt voor werknemers makkelijk gemaakt om met elkaar te chatten en om zaken af te spreken. Ook kunnen mensen, net als op de gewone versie van Facebook, interessant nieuws plaatsen en berichten zien op een nieuwsoverzicht. Het verschil zit ‘m in het ontbreken van advertenties en persoonlijke berichten.

Facebook Workplace draait dan ook volledig op abonnementsgelden. Bedrijven met minder dan 1.000 maandelijks actieve gebruikers betalen 3 dollar per gebruiker per maand. Voor bedrijven met tussen de 1.001 en 10.000 actieve gebruikers, kost het 2 dollar per gebruiker per maand om de dienst te mogen gebruiken. Tot slot betalen bedrijven met meer dan 10.000 actieve gebruikers, 1 dollar per gebruiker per maand.

Gratis variant op komst

Omdat niet elk bedrijf heel groot is en kan betalen voor zakelijke communicatiesoftware, zal Facebook later dit jaar ook een gratis versie lanceren. Deze zal minder functies bevatten dan de betaalde variant van Workplace, maar is gemaakt met bedrijven in gedachten die het budget niet hebben, of de communicatiesoftware eerst willen uitproberen. Wanneer die gratis versie er komt is nog niet bekend. Workplace Chat is vanaf vandaag te downloaden.