2min

Tags in dit artikel

, , ,

Naast een naamswijziging lanceert Zoom nieuwe chatfuncties en integraties om te concurreren met Slack en Teams.

De chatsoftware van Zoom heet voortaan Zoom Team Chat. Een aankomende update maakt het mogelijk om tekstberichten tijdens vergaderingen naar Team Chat over te zetten. Daarnaast kunnen gebruikers een conference organiseren vanuit een gesprek of kanaal. Zoom lanceert de update voor het einde van de maand.

Uitdagende toekomst

De organisatie was relatief onbekend toen de pandemie in begin 2020 toesloeg. Tijdens het hoogtepunt scoorde Zoom driecijferige omzetgroei. De communicatiesoftware werd razendpopulair onder thuiswerkers en studenten.

Het platform concurreert met WeChat Work, Microsoft Teams, Cisco WebEx en Salesforce Slack. Vandaag de dag worstelt Zoom met het vinden van voldoende betalende klanten om door te groeien. In de afgelopen maanden stapten veel bedrijven over op hybride werk.

In augustus 2022 verlaagde Zoom zijn jaarlijkse winst- en omzetvoorspelling. De vraag naar videoconferencing is sterk afgenomen sinds het epidemische hoogtepunt. De aandelen van het bedrijf daalden nadat het zijn slechtste kwartaalomzetgroei ooit aankondigde.

Zoom strijdt

Grootbedrijven leveren de meeste licentie-inkomsten op, maar het overtuigen van grootbedrijven is uitdagend. Zoom strijdt om voldoende klanten te vinden voor de doorontwikkeling van het portfolio. Tegelijkertijd nemen de uitgaven toe. Inflatie stijgt, klanten worden kritischer en Zoom compenseert door te investeren in productontwikkeling.

In het tweede kwartaal van fiscaal 2023 stegen de operationele uitgaven met 51 procent naar 704 miljoen dollar. Het bedrijf voorspelde een jaaromzet van 4,39 tot 4,40 miljard dollar, een daling ten opzichte van de eerdere 4,53 tot 4,55 miljard dollar.

Tip: Hybride werken werkt nog niet echt: hoe gaat Cisco dit oplossen?