2min

Volgens bronnen van de Financial Times zullen klanten binnenkort de optie hebben om Office zonder Teams aan te schaffen, hoewel de details over hoe dit zal gebeuren nog niet duidelijk zijn.

Microsoft is momenteel in gesprek met EU-regelgevers. Hoewel een deal niet gegarandeerd is, blijft het bedrijf openstaan voor het vinden van “pragmatische oplossingen die tegemoetkomen aan zijn zorgen en de klanten goed dienen.” Volgens FT komen er nu concessies.

Vorig jaar klaagde concurrent Slack bij EU toezichthouders over de opname van Teams in Office. Het vroeg Microsoft de applicatie apart van zijn alomtegenwoordige Office-pakket te laten verkopen. “We vragen de EU om een neutrale scheidsrechter te zijn, de feiten te onderzoeken en de wet te handhaven”, zei Slack destijds.

Dit is Microsofts eerste grote regelgevende uitdaging in tien jaar. Het bedrijf trof eerder in 2009 een schikking met de Europese Commissie, waarbij het ermee instemde Europese klanten een keuze aan webbrowsers te bieden. In 2013 kreeg het bedrijf echter een boete van 561 miljoen euro omdat het zich daar consequent niet aan hield. Het bekendste antitrustconflict kwam in het begin van de jaren 2000 toen het aanvankelijk werd gedwongen zich in twee bedrijven op te splitsen, hoewel een hof van beroep het vonnis later vernietigde. De afgelopen maanden heeft Microsoft zich ingespannen om goedkeuring te krijgen voor de geplande overname van speluitgever Activision Blizzard ter waarde van 69 miljard dollar.

Een deadline nadert

Hoewel het bedrijf naar verwachting groen licht zal krijgen van de EU en het VK, heeft het tot juli de tijd om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Amerikaanse Federal Trade Commission. Daartoe heeft Microsoft juridische overeenkomsten voor 10 jaar aangeboden om de Call of Duty-videogames op Nintendo-consoles en het cloud-streamingplatform Boosteroid aan te bieden, hoewel Sony naar verluidt een soortgelijk aanbod heeft afgeslagen. De techgigant zegt dat het zich bewust blijft van zijn verantwoordelijkheden in de EU als groot technologiebedrijf. Het zal blijven samenwerken met de Commissie in haar onderzoek.

Tip: Microsoft Teams 2.0 laat je sneller en eenvoudiger samenwerken