3min

We hebben er allemaal even op moeten wachten en in het geruchtencircuit werd het al vaak besproken. Wat wordt Google’s antwoord op Facebook? Facebook is zonder twijfel de snelst groeiende website ter wereld en is helemaal gericht op sociale media, iets waar Google eigenlijk tot op heden alleen maar in heeft gefaald. Vandaag komt Google met het antwoord op Facebook, namelijk Google+. De +1 knop was slechts het begin, ook de geruchten omtrent Google Circles worden snel duidelijk na het zien van dit nieuwe Google product.

Voordat je nu meteen naar Google surft en gaat kijken waar je lid kan worden om je meteen in te schrijven, je kan rustig aan doen. De dienst is op invite only, zonder uitnodiging kom je dus niet binnen in Google+.

Google hoopt door een invitesysteem te gebruiken de toestroom aan gebruikers in de hand te kunnen houden, aan de andere kant is het wellicht een manier om de dienst flink te laten hypen waardoor ze de komende maanden kunnen rekening op tientallen miljoenen nieuwe leden. Maar wat is Google+ nou eigenlijk?

Google’s korte introductie video van Google+

Google+ is in elk geval een sociaal netwerk van de hand van Google, iets waar we al lang op zitten te wachten. De basis van Google+ lijkt +Circles te zijn. Je kan al je familie, vrienden, kennissen, zakenrelaties en zelfs de mensen die je eigenlijk niet wilt kennen toevoegen aan Google+. Door zogenaamde +Circles (cirkels) te maken kan je op een zeer eenvoudige manier je relaties indelen.

Zodra je dan van plan bent om een bericht te sturen kan je bepalen met welke +Circle je dit bericht wilt delen. Op die manier hou je veel beter controle over wie wat van je mag weten. Zo kan je al je collega’s gemakkelijk een bericht sturen maar je baas dus niet.

Google legt kort uit wat +Circles zijn!

Naast +Circles zijn er ook nog +Sparks, +Hangouts en +Huddle. +Sparks zijn een soort van interessegroepen waar je op elk moment aan kan deelnemen. Bijvoorbeeld over stripboeken, postzegelverzameling, auto’s, mooie vrouwen, etc. Volgens Google zijn er duizenden +Sparks in vele talen beschikbaar.

Google legt in het kort uit wat +Sparks zijn!

+Hangouts zijn plaatsen waar je kan socializen, volgens Google moeten we het zien als een soort Café of Sportkantine, door een Hangout binnen te gaan laat je eigenlijk weten, hee ik heb even tijd om te ontspannen en te praten. Het unieke aan de +Hangouts is dat het gebruik maakt van video. Je kan alle mensen in een Hangout bekijken en zien terwijl je ermee communiceert. Op die manier geeft het een hele andere manier van contact, dit in tegenstelling tot andere Instant Messaging diensten waar je een bericht stuurt en vervolgens moet wachten en hopen dat je ook reactie krijgt, aldus Google.

Google legt in het kort +Hangouts uit, waar je door video te gebruiken met meerdere mensen tegelijk kan communiceren!

+Huddle is eigenlijk een manier om snel en gemakkelijk te communiceren met je vrienden. Google geeft aan dat het soms moeilijk is om iedereen tegelijk te spreken en denkt daar met +Huddle voor eens en altijd een einde aan te maken.

Google legt kort uit hoe de manier van communiceren werkt door middel van een +Huddle.

+Mobile, uiteraard is het mobiele gebruik van een sociaal netwerk wellicht de belangrijkste bron van berichten, foto’s, video’s en andere content. Google geeft aan dat de Android applicatie vanaf vandaag beschikbaar zal zijn en de applicatie voor iOS (iPhone) binnenkort snel zal volgen.

In deze video niet zozeer uitleg over de mobiele app maar meer over het Instant Upload gedeelte.

De grote vraag is natuurlijk of Google+ een geduchte concurrent is voor Facebook want Google gaat zo naar het lijkt een serieuze gooi doen met Google+. Het zou natuurlijk kunnen dat Google+ net zo’n stille dood sterft als Google Buzz maar alleen de tijd zal het leren. Facebook hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken, met honderden miljoenen leden en de snelst groeiende website ter wereld zal dat niet snel veranderen, maar als ik Zuckerberg was zou ik Google ook niet onderschatten.

Uiteraard lezen we in de reacties graag hoe jij tegen Google+ aan kijkt!