Als de omstreden antipiratenwet SOPA doorgevoerd gaat worden komt Firefox met een plugin waarmee websites gewoon toegankelijk zullen blijven. De plugin genaamd Soapy zal ip-adressen onthouden van populaire websites die het risico lopen te worden afgesloten. Wanneer er een website op DNS-niveau geblokkeerd is zal de plugin je alsnog naar het ip-adres van de geblokkeerde website sturen. Waardoor je geen hinder ondervindt van de SOPA-blokkade.

Volgens de ontwikkelaars van de plugin kunnen de Amerikaanse DNS-blokkades omzeilt worden door ip-adressen van domeinnamen ook nog apart op te slaan. Wanneer de gebruiker op een website stuit die geblokkeerd is zal deze, indien de website voorkomt in de pluginlijst, worden doorverwezen naar het opgeslagen ip-adres. De adressen moeten dus wel in de plugin worden gecodeerd en in iedere versie steeds worden bijgewerkt.

Momenteel bestaat de lijst met ip-adressen uit zo’n 30 domeinnamen. Onder deze domeinnamen bevinden zich websites zoals Dropbox, Megaupload, Amazon en The Onion. Firefox doet een oproep om websites waarvan jij verwacht dat ze geblokkeerd gaan worden te melden. Naast een Firefox plugin zijn de ontwikkelaars van plan om ook een plugin uit te brengen voor de Chrome Browser en een standalone applicatie voor Windows en MAC’s.

De plugin is niet de eeste die het opneemt tegen geblokkeerde websites. Vorig jaar was er al de MAFIAA Fire-plugin die ervoor moest zorgen dat voornamelijk streaming- en torrentsites beschikbaar moesten blijven. Het verschil met toen en nu is dat er met de invoering van de SOPA-wetgeving straks geen rechtelijke uitspraak meer nodig is voor het blokkeren van een website. Iedereen kan auteursrecht claimen en een website offline laten halen.