Google zou werken aan een commercieel alternatief voor Hangouts genaamd Helpouts. Met Helpouts kunnen mensen hun diensten via een live videoverbinding gratis of tegen betaling aanbieden. Zo zouden gebruikers iets kunnen leren of anderen kunnen begeleiden. Google zou werken aan een compleet e-commerceplatform dat niet alleen bemiddelt, maar ook reputatiemanagement en betaalafhandeling aanbiedt.

Of het gaat om een uitbreiding van Google+, het sociale netwerk van Google, of dat Helpouts echt een compleet zelfstandige dienst moet worden, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk speelt Google+ wel een rol in het vinden van Helpouts en het geven van beoordelingen aan gebruikers die diensten aanbieden. Het is in elk geval een duidelijk ander e-commerceplatform dan bijvoorbeeld Amazon of eBay.

De klant neemt een live videodienst af waarin hij meer informatie, uitleg of advies krijgt over een onderwerp. Er zijn voldoende voorbeelden te bedenken, bijvoorbeeld het leren van een vreemde taal, een kookcursus, fitnessoefening, hoe je je computer moet repareren, bijles voor school of een consult van een diëtist, jurist of dokter. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en het enige wat nodig is, is een computer met een webcam.

Aangezien Hangouts nu al geschikt zijn om te communiceren met meerdere personen is het wellicht ook mogelijk om Helpouts aan te bieden aan groepen. Zo zou een fitnessinstructeur een groeples kunnen geven via Helpouts aan meerdere sporters.

Google heeft hiermee een potentieel nieuwe succesformule in handen, het zou echter ook zomaar kunnen dat het de volgende Google Wave is en na een jaar stilletjes ten onder gaat. Het is in elk geval een nieuwe manier van e-commerce waarbij een fysiek bezoek niet altijd meer nodig is. Vooral dat dat niet meer nodig is, kan voor veel mensen een groot voordeel zijn. Voor mensen die hun diensten willen aanbieden is het ook prettig dat Google een compleet platform aanbiedt dat ervoor zorgt dat mensen de aanbieders kunnen vinden en ook de betalingen voor de diensten afhandelt.

Wanneer Helpouts wordt gelanceerd en of het ook in Nederland beschikbaar gaat komen, is nog onduidelijk. Op dit moment zou de dienst nog intern door Google worden getest.