2min

Google heeft een bestaand concept, de Chromebox, een kleine computer welke voorzien is van Chrome OS, aangepast en uitgebreid met een camera, microfoon en een draadloos toetsenbord. Google stelt Hangouts centraal bij de Chromebox zodat het systeem ingezet kan worden voor videoconferenties. Het apparaat kost 999 dollar plus 250 dollar per jaar voor de dienst. Daarmee is Google een stuk goedkoper dan veel alternatieven diensten.

Google richt zich met deze Chromebox serieus op de zakelijke markt voor videoconferenties. De Chromebox is daarin de belangrijkste schakel, daarmee wordt een conferentie opgezet, vervolgens kunnen er vijftien deelnemers inclusief videostream deelnemen aan de conferentie. Het enige wat ze daarvoor nodig hebben is een laptop, tablet of smartphones met daarop Google Hangouts voor geïnstalleerd.

Ook heeft Google een deal gesloten met de dienst Uberconferentie, hierdoor is het ook mogelijk om in te bellen om een conferentie. Google laat weten in de toekomst ook de mogelijkheid te willen bieden videoconferenties direct op te nemen.

Google is samen met Samsung al langer actief met een simpele Chromebox, daar komen nu drie Chromebox modellen van Asus bij, de gebruikte versie voor het videoconferentiesysteem is het duurste model welke voorzien is van een Core i7 processor. Asus brengt ook nog een Celeron en een Core i3 model op de markt. De goedkoopste moet 179 dollar gaan kosten. Alle Chromeboxen beschikken over 16GB aan opslagcapaciteit en 10GB aan cloudopslag via Google. De hoeveelheid werkgeheugen varieert van 2 tot 4GB.

Ook HP heeft vandaag laten weten met een Chromebox op de markt te gaan komen. Ook deze versie beschikt over een Core i7 processor, maar over prijzen en beschikbaarheid is helaas nog niets bekendgemaakt.

Meer informatie over Chrome OS, het besturingssysteem van Google, kan je vinden in de Techzine Review over Chrome OS.