2min

Op basis van nieuwe uitgelekte informatie lijkt er inderdaad een goedkopere versie van Windows 8.1 te komen. Deze versie met de naam Windows 8.1 with Bing heeft als standaardzoekmachine Bing. De OEM-partners van Microsoft mogen de standaardzoekmachine niet aanpassen en ook moeten ze andere Microsoft diensten promoten, de gebruiker zelf kan wel aanpassingen doen. Zoals het installeren van een alternatieve browser of het aanpassen van de zoekmachine.

Het idee achter de nieuwe Windows 8.1-versie lijkt duidelijk te zijn, maar de uitwerking van Microsoft roept nog wat vraagtekens op. Microsoft wil een goedkope variant van Windows 8.1 uitbrengen voor apparaten met een adviesprijs onder een bepaald bedrag, waarschijnlijk 250 euro, om beter te concurreren met Google’s Chromebooks. In ruil voor die lagere prijs, wil Microsoft dat de online diensten van het bedrijf alle ruimte krijgen binnen de standaard Windows-installatie.

Wat Microsoft lijkt te willen, is dat er geen concurrerende diensten worden voorgeïnstalleerd door partners. Dat betekent dat alleen Internet Explorer aanwezig is op het systeem en geen alternatieve browsers, maar ook dat Bing is ingesteld als standaardzoekmachine. Waarschijnlijk zal Microsoft ook willen bekijken of het de installatie van Dropbox en dergelijke tegen kan houden, zodat OneDrive alle aandacht krijgt. Microsoft zou voor OEM’s een blokkade willen inbouwen, zodat ze de standaardzoekmachine en andere zaken niet kunnen aanpassen.

In de uitgelekte documentatie is te lezen:
"Windows 8.1 met Bing is een nieuwe Windows-editie die OEM’s helpt om Windows toe te voegen aan goedkope apparaten, door de consument meer gebruik te laten maken van Microsoft-diensten zoals Bing en OneDrive. Windows 8.1 met Bing is gelijk aan andere edities van Windows en kan als image worden gebruikt, bijgewerkt en uitgerold."

Voor de gebruikers verandert er afgezien van de vooraf ingestelde zaken weinig, Microsoft is gebonden aan allerlei eisen vanuit de Europese en Amerikaanse waakhonden. Zo moet de gebruiker de keuze krijgen om een andere browser te installeren en moet ook de zoekmachine aanpasbaar zijn.

In elk geval lijkt Microsoft te werken aan een zeer goedkope versie van Windows 8.1, wat natuurlijk alleen maar goed nieuws is. De vraag die dan overblijft is hoe Microsoft geld denkt te gaan verdienen. Een van mogelijkheden is een actiever gebruik van de zoekmachine Bing. De grote vraag is wel of een consument die een paar jaar gebruikmaakt van Bing ook de kosten dekt van een Windows 8.1-licentie.

Daarnaast zou een doorbraak van de Windows Store ervoor kunnen zorgen dat Microsoft serieus geld gaat verdienen. Het bedrijf pakt over de eerste 25.000 dollar aan omzet vanuit apps 30 procent, daarna 20 procent.

Vanmorgen schreven we al over het uitlekken van de nieuwe recente update van Windows 8.1, deze update komt waarschijnlijk op 8 april beschikbaar.