1 min

Microsoft heeft een nieuwe uitvoering van Windows aangekondigd welke door systeembouwers gratis te gebruiken is. Windows 8.1 with Bing is bedoeld voor gebruik op goedkope producten, die dankzij het wegvallen van licentiekosten nog goedkoper kunnen worden.

De afgelopen jaren heeft Windows steeds meer concurrentie gekregen, bijvoorbeeld in de vorm van Android en Chrome OS, beide van Google. Deze besturingssystemen zijn in principe gratis bruikbaar voor fabrikanten terwijl Microsoft licentiekosten rekent voor het meeleveren van Windows. Daarom zijn Windows-producten vaak duurder dan alternatieven. Die tijd is binnenkort voorbij dankzij de komst van Windows 8.1 with Bing.

Windows 8.1 with Bing is vrijwel hetzelfde als de huidige uitvoering, afgezien van de ingestelde zoekmachine voor Internet Explorer, dat ook als standaardbrowser ingesteld moet zijn. Systeembouwers mogen deze instellingen niet naar eigen smaak aanpassen, hoewel de consument daar wel de vrijheid in zal krijgen.

Volgens Microsoft is Windows 8.1 with Bing al vloeibaar te gebruiken op een systeem met 1GB werkgeheugen en 16GB opslagcapaciteit.

Eerder dit jaar maakte Microsoft het gebruik van Windows Phone al gratis voor sommige fabrikanten, ook mogen bedrijven al langer Windows gratis op kleine tablets plaatsen.