Veel grote Amerikaanse techbedrijven hebben zich verenigd in de Reform Government Surveillance, zij vragen nu gezamenlijk in een open brief aan de Amerikaanse overheid om de wetten rond het verzamelen van metadata door de NSA nog strenger te maken. Zij stellen dat het vertrouwen in het internet het afgelopen jaar een flinke deuk heeft opgelopen en dat moet worden hersteld met duidelijke regels.
In de open brief die gericht is aan de Amerikaanse Senaat valt te lezen dat het een jaar geleden is dat de NSA werd ontmaskerd door Edward Snowden en duidelijk werd hoe ver de spionage middelen van de NSA reikte. Dat heeft een flinke duik veroorzaakt in het vertrouwen van het internet en die moet worden hersteld. Inmiddels is er de USA Freedom Act, welke bedoeld is om de massale metadatacollectie van de NSA te limiteren en te beperken. De NSA moet nu eerst langs een geheime rechtbank om toestemming te vragen of het bepaalde data mag inzien. Voorheen werd de data zonder tussenkomst van een rechtbank direct doorgestuurd.
De coalitie van deze negen grote Amerikaanse techbedrijven stelt vast dat de massale datacollectie nog steeds gebeurd en wil dat daarmee wordt gestopt. Zij willen dat de metadata van bepaalde personen pas wordt verzameld als er goedkeuring is van een rechtbank.
De coalitie bestaat in totaal uit negen grote Amerikaanse techbedrijven die zich nu openlijk verzetten tegen de Amerikaanse wetgeving en de NSA. Het gaat om AOL, Apple, Dropbox, Facebook, Google, LinkedIn, Twitter, Microsoft en Yahoo!. Onder de open brief staan de namen van alle CEO’s van deze negen bedrijven, het is duidelijk een sterke coalitie maar de vraag is of de Senaat daar ook van onder de indruk is en aanpassingen zal gaan doorvoeren.