1 min

Vannacht heeft Microsoft’s CEO Satya Nadella tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bevestigd dat alle grote versies van Windows worden samengevoegd tot één besturingssysteem.

Al lange tijd werd gespeculeerd dat Microsoft de volgende Windows-versie zou klaarmaken om te kunnen functioneren op een breed scala aan schermgroottes. Daar komt het ook werkelijk van, zo bevestigde Nadella. Drie afzonderlijke versies van Windows worden één.

Nadella lichtte niet toe op welke Windows-producten hij precies doelt. Wij gaan op dit moment uit van het desktopsysteem Windows, het tabletsysteem Windows RT en Windows Phone, bedoeld voor smartphones.

Voorheen -onder CEO Steve Ballmer- werkten verschillende teams afzonderlijk aan de ontwikkeling van de verschillende versies van Windows. Satya Nadella haalt de bezem door de organisatie en stelt één team verantwoordelijk voor de architectuur van Windows.

Voor gebruikers en ontwikkelaars is het samenvoegen van de Windows-varianten volgens Nadella voordelig. Zo zullen applicaties universeel met alle types apparaten werken, wat het gebruiksgemak positief beïnvloedt. Microsoft toonde in april al mogelijkheden om applicaties geschikt te maken voor Windows-, Windows Phone- en de Xbox-producten.

Ondanks het samenvoegen van de besturingssystemen zal Microsoft ook in de toekomst verschillende versies van Windows verkopen. Zo zullen Windows Enterprise en Windows Pro in het assortiment blijven. Ook het goedkopere Windows with Bing staat nog gewoon op de planning voor eind dit jaar. Onder de motorkap zijn de systemen echter grotendeels gelijk aan elkaar.