2min

Microsoft heeft middels een blog duidelijkheid verschaft over de toekomst van Windows 8.1. In april lanceerde Microsoft nog een grote update voor Windows 8.1 en de verwachting was dat er deze maand opnieuw een grote update zou volgen. Dat blijkt niet het geval, Microsoft zal geen grote updates meer uitbrengen, maar wel verbeteringen doorvoeren via de maandelijkse patch tuesday.

Hoewel Microsoft het niet zo schrijft in zijn blog lijkt het erop dat de ontwikkeling van Windows 8.1 is gestaakt en er geen grote update of een Windows 8.2 meer komt. Het lijkt erop dat Microsoft alle aandacht stopt in de ontwikkeling van Windows Treshold, de opvolger van Windows 8.1, waarschijnlijk Windows 9.

Microsoft laat in zijn blog weten dat het naast beveiligingsupdates en het oplossen van problemen ook nieuwe functies en features zal uitrollen via de updates tijdens patch tuesday. Zo werd tijdens de patch tuesday van mei de Windows Store op de schop genomen en in juni kreeg OneDrive verbeterde synchronisatie mogelijkheden. Eerlijk is eerlijk, dat zijn niet echt grote updates aan het besturingssysteem, dat lijkt meer op een goed houdertje.

De nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, lijkt duidelijke prioriteiten te stellen en bepaalde projecten naar voren te halen en andere naar achteren te schuiven. Gezien de kritiek die Microsoft heeft ontvangen bij de introductie van Windows 8 is het geen vreemde gedachten dat Windows 9 mogelijk al in de eerste helft van 2015 zal verschijnen. Of dat ook gaat gebeuren is nu nog even moeilijk in te schatten, normaal gesproken trekt Microsoft ongeveer een jaar uit om een besturingssysteem eerst door het publiek te laten testen. Dat lijkt met de huidige kritiek en de huidige pc-markt echter geen optie meer te zijn.

Eergisteren verscheen wederom het gerucht dat Microsoft overweegt om alle gebruikers gratis te laten upgraden naar Windows 9. In de blog van vandaag rept Microsoft met geen woord over een toekomstige Windows-versie.