2min

Met Google I/O voor de deur deze week duiken er steeds meer geruchten op wat we kunnen verwachten van Google’s ontwikkelaarsevenement. Wij verwachten in elk geval weer een hele lange keynote van zo’n twee uur waarin Google van alles zal presenteren. Android en Chrome OS zullen ongetwijfeld uitgebreid aan bod komen, maar mogelijk ook nieuwe internetdiensten. Ook zal Google naar verluidt met Android M komen waarbij de focus ligt op de accu en het werkgeheugen.

Vanmorgen schreven we al dat Google een update-garantie voor Nexus-toestellen gaat introduceren, waarbij gebruikers verzekerd zijn van twee jaar lang systeemupdates en drie jaar lang beveiligingsupdates vanaf de dag van lancering.

Nu duikt het gerucht op dat Google in de nieuwe versie van Android M zich vooral zal focussen op het terugdringen van accu- en ramgebruik. Dit is in eerdere versies van Android ook al een focuspunt geweest, maar zal nu opnieuw moeten gaan zorgen voor het fors verlengen van de accuduur van Android-toestellen.

Google heeft intern aan alle teams die aan Android werken laten weten dat ze voorzichter om moeten gaan met de accu en ze goed moeten kijken wat er nu precies werkgeheugen in beslag neemt en hoe dat eventueel verminderd kan worden. Daarmee is de kans groot dat bepaalde onderdelen in Android worden herschreven om ze efficiënter te maken. Wat het uiteindelijk gaat opleveren voor de gebruiker zal dit najaar moeten blijken als Android M waarschijnlijk beschikbaar komt.

Android Macadamia Nut Cookie

De definitieve naam van Android M is volgens geruchten Android Macadamia Nut Cookie en inmiddels al afgekort door veel Google-werknemers als Android MNC omdat de naam simpelweg te lang is. Google heeft eerder al bewezen niet terug te deinzen voor langere namen, Android Ice Cream Sandwich was ook niet echt kort. Op de redactie geven wij de voorkeur aan Android M&M’s of Android Mars.

Twee Nexus-smartphones geen tablet

Verder is opnieuw het gerucht opgedoken dat er dit jaar twee nieuwe Nexus-smartphones zullen verschijnen maar geen Nexus-tablet. Dit gerucht bereikte ons vorige week ook al en daarom schrijven we er geen compleet nieuw artikel voor. Het gerucht gaat dat LG een nieuwe Nexus 5 (review) zal ontwikkelen met een scherm van 5,2 inch en dat Huawei voor het eerst een Nexus-toestel mag maken. Huawei mag een opvolger maken voor de Nexus 6 (review), dat toestel zou een scherm krijgen van 5,7 inch, een zogenaamde phablet.

Beide toestellen zouden voorzien worden van een Qualcomm-chip, de Nexus 5 een Snapdragon 808 en de Nexus 6 een Snapdragon 810. De toestellen verschijnen naar verluidt in oktober van dit jaar met Android M en zullen ook meteen geschikt zijn voor Google’s eigen virtuele netwerk, Google Fi.