Google heeft de nieuwe versie van Android, Android N, al getoond aan een aantal uitgevers waaronder Ars Technica, deze uitgever heeft het artikel echter te vroeg online gezet waardoor we nu al weten wat de verbeteringen worden in de nieuwe Android-versie. De focus ligt op accubesparing, nieuw ontworpen notificaties en ondersteuning voor splitscreen.

Normaal gesproken toont Google de nieuwe versie van Android pas tijdens Google I/O, dat evenement vindt dit jaar plaats in mei. Het lijkt erop dat Google van plan is om Android N al eerder te tonen zodat het over een langere periode feedback van gebruikers en ontwikkelaars kan verzamelen.

Zo kunnen gebruikers met een Nexus-toestel mee gaan doen aan een testprogramma van Android, waarbij ze al in een vroeg stadium Android-updates gaan ontvangen om nieuwe Android N-features te testen. Het programma lijkt daarmee veel op het Windows Insider-programma van Microsoft.

In Android N ligt de focus vooralsnog op drie zaken, namelijk het verder verbeteren van de accuduur. Het gaat om een doorontwikkeling van Doze, dit is een accubesparingstechnologie die al in Android 6.0 Marshmallow zit ingebakken, maar waarbij nog ruimte was voor verbetering. De technologie gaat nu op meer momenten proberen om het energieverbruik te verminderen, voorheen deed het dat alleen als het scherm uit was en stil lag, nu zal het dat straks ook doen als het scherm uit is maar het toestel in beweging is, bijvoorbeeld in je broekzak.


Een andere feature wordt ook eindelijk door Google toegevoegd, splitscreen. Hiermee wordt het mogelijk om twee apps naast elkaar te draaien. Het is een feature die sommige fabrikanten allang hebben ingebakken in Android, maar Google gaat het nu standaard ondersteunen in Android. De feature zal in tegenstelling tot iOS en Windows ook op smartphones gaan werken. Wel moeten ontwikkelaars ondersteuning gaan inbakken voor de functie.


Tot slot worden de notificaties aangepast in Android N, het zal straks mogelijk zijn om direct te reageren op notificaties en daarnaast worden meerdere notificaties van dezelfde app dadelijk gegroepeerd. Je kan dan de notificaties van één specifieke app gaan uitvouwen.

Wanneer het testprogramma van start gaat en ontwikkkelaars met een Nexus-toestel kunnen gaan deelnemen is onduidelijk. We gaan er vanuit dat de brede beschikbaarheid van de testversie zal volgen naar Google I/O en de uiteindelijk productieversie van Android N verwachten we pas in oktober of november.