3min Devices

Google toont previewversie van Android M

Google heeft gisteravond tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O een nieuwe versie van Android getoond, Android M. In Android M zijn de nodige verbeteringen toegevoegd aan het besturingssysteem, daarnaast introduceert Google de mobiele betaaldienst Android Pay.

De belangrijkste nieuwe verbeteringen in Android M zijn een nieuw rechtensysteem voor apps, custom tabs en een slimmer energiebeheer wat de accuduur van Android-toestellen moet verlengen. Android M is op dit moment beschikbaar als beta voor verschillende Nexus-toestellen maar zal dit najaar officieel worden gepresenteerd, waarschijnlijk samen met één of meerdere Nexus-apparaten.

Het nieuwe rechtensysteem voor apps gaat anders werken dan nu het geval is. Op dit moment krijg je op Android een overzicht van de rechten die de app vereist bij de installatie vanuit de Google Play Store. Inmiddels is dit voor veel gebruikers een dialoogvenster geworden waar iedereen klakkeloos op "Ok" klikt. Vanaf Android M zullen een groot deel van deze rechten pas toegekend worden als de app er gebruik van wil maken. Je krijgt dan een popupvenster met de vraag of je de app rechten wil geven om de camera of microfoon te gebruiken maar ook of de app je notificaties mag sturen. Dit systeem hanteert Apple ook in iOS en geeft gebruikers een beter beeld welke rechten zijn vergeven.

Google gaat in Android M de Chrome-browser verder integreren in het besturingssysteem, hierdoor wordt het mogelijk voor app-ontwikkelaars om zogenaamde custom tabs te gebruiken. Dit is een browservenster binnen de app maar wel volledig gekoppeld aan Chrome. Hierdoor is een browsersessie binnen een app niet langer anoniem maar kan er ook gebruik worden gemaakt van opgeslagen cookies, zodat je bijvoorbeeld al ingelogd bent bij bepaalde diensten. Dit zou het browsergebruik binnen een app een stuk gebruiksvriendelijker moeten maken.

Dat Google met een nieuw mobiel betalingssysteem zou komen mag geen verrassing meer zijn. Apple heeft in de Verenigde Staten veel succes met Apple Pay, iets wat Google in het verleden niet is gelukt met Google Wallet. Het bedrijf gaat nu een nieuwe poging doen met Android Pay. Dit is ook een mobiel betalingssysteem dat gebruik maakt van NFC en eventueel van een aanwezige vingerafdrukscanner. Daarnaast kan Android Pay ook betalingen binnen apps verwerken. Google zou al partners hebben gevonden in MasterCard en Visa, ook verschillende Amerikaanse winkelketens gaan Android Pay ondersteunen.

Google heeft ook eigenlijk een universele API ontwikkeld voor vingerafdrukscanners. Fabrikanten als Huawei en Samsung hebben in eerste instantie hiervoor zelf ondersteuning moeten inbouwen, dat is straks niet meer nodig.

Android M krijgt ook een nieuwe intelligente technologie voor energiebeheer. Zo gaat een Android-toestel beter in de gaten houden of het gebruikt wordt of niet, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de bewegings- en omgevingssensor. In het geval van tablets kunnen apps dan worden afgesloten en kan de tablet in een diepere slaap worden gebracht waarvoor veel minder energie nodig is. De accuduur van de Nexus 9 zou bij normaal gebruik zijn verdubbeld hierdoor. Op smartphones is deep sleep een stuk lastiger omdat die veel intensiever worden gebruikt.

Verder kunnen we dit najaar de eerste Android-toestellen verwachten met een USB Type-C aansluiting want Google heeft nu officieel ondersteuning toegevoegd voor de nieuwe omkeerbare poort.

Android M is nu als preview beschikbaar voor de Nexus 5, 6 en 9.