Microsoft presenteerde met Windows 10 een nieuwe visie op de werking van besturingssystemen. Applicaties en programma’s zouden op alle mogelijke apparaten gebruikt moeten worden, maar dat was niet meteen mogelijk. Een nieuwe samenwerking met Qualcomm brengt daar verandering in. Niet alleen de Windows Store-apps werken dadelijk op alle apparaten, maar ook de oude vertrouwde desktopapplicaties.

Microsoft heeft namelijk onthuld dat het gaat samenwerken met Qualcomm om desktopapplicaties te laten draaien op ARM-processoren, wat normaliter onmogelijk is omdat die alleen werken op x86-processoren (AMD en Intel). ARM-processoren zitten in vrijwel alle mobiele apparaten en hebben de afgelopen jaren de wereld veroverd, met deze samenwerking wordt het dus mogelijk om programma’s die alleen op een traditionele desktop of laptop werken, straks ook op mobiele apparaten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Adobe Photoshop, maar mogelijk ook veel games.

“Voor het eerst in de geschiedenis, kunnen onze klanten het Windows dat ze kennen met al zijn apps, extra mogelijkheden en zakelijke voordelen, ervaren op een daadwerkelijk mobiele, energiezuinige en altijd verbonden PC,” schrijft Microsoft in de aankondiging.

Alle apps die op Windows-apparaten staan kunnen straks ook op mobiele toestellen, waaronder tablets en mobiele telefoons, gebruikt kunnen worden. Daaronder vallen onder meer Microsoft Office, Adobe Photoshop en andere programma’s. Om dit mogelijk te maken gebruiken Microsoft en Qualcomm een emulatieproces, wat vermoedelijk invloed zal hebben op de prestaties van de programma’s. De verwachting is dat de desktop-apps iets minder vloeiend zullen draaien op mobiele apparaten.

De samenwerking lijkt de visie van Microsoft om Windows 10 een besturingssysteem voor alle apparaten te maken weer een stap dichterbij te brengen. Gecombineerd met de Continuum-functie is het nu namelijk mogelijk om mobiele apparaten om te toveren tot volwaardige pc’s. Je kan namelijk een toetsenbord, muis en monitor aansluiten op sommige Windows 10 Mobile-smartphones.