2min

De ontwikkeling van 5G is in volle gang en waar de meest ogen zijn gericht op bedrijven als Ericsson, Huawei en Nokia, werken ook veel andere IT-giganten mee aan de ontwikkeling van de nieuwe mobiele netwerken van de toekomst. LG heeft in Zuid-Korea full duplex radio-technologie gepresenteerd voor 5G-netwerken. Hierdoor is het mogelijk om tegelijk te up- en downloaden op dezelfde frequentie, iets wat met huidige en voorgaande netwerken niet mogelijk is.

Met de innovatie van LG wordt in één klap de capaciteit van mobiele netwerken verdubbeld, want door het toevoegen van full duplex kan er tegelijk data worden ontvangen en verzonden. Dit is met de huidige 4G-netwerken en de generaties daarvoor onmogelijk. Het tegelijk ontvangen en verzenden van data wordt op dit moment mogelijk gemaakt door dit verkeer te scheiden en af te handelen via verschillende frequenties. Zo worden er dus andere frequenties gebruikt voor het ontvangen dan voor het verzenden.

Er zijn ook providers die niet zoveel frequentieruimte hebben en daarom alles over één frequentie laten lopen, dit werkt wel, maar betekent dat verzenden en ontvangen om de beurt plaatsvindt waardoor het veel minder snel is. LG lijkt dus een hele functionele en belangrijke technologie te hebben ontwikkeld voor 5G-netwerken. De grote vraag is nu of deze technologie ook zal worden toegepast in de 5G-standaard. Komend jaar zal duidelijk moeten worden hoe de 5G-standaard eruit komt te zien, welke technologieën er gebruikt gaan worden en wat de theoretische maximale snelheid gaat worden.

Vanaf 2018 zullen dan de eerste 5G-netwerken worden gerealiseerd, waarschijnlijk als eerste in Zuid-Korea, waar ze voor de Olympische Spelen in 2018 een werkend 5G-netwerk willen hebben. In Europa gaat het wel wat langer duren, daar willen providers eerst hun 4G-netwerken terugverdienen, de meeste providers zeggen pas na 2020 te willen beginnen met 5G.