2min

Dat we met zijn allen veel meer gebruik zijn gaan maken van het internet op onze smartphones mag geen verrassing zijn, maar uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is af te leiden dat ons mobiele dataverbruik via 4G is verdubbeld in een jaar tijd. Waar we met zijn allen medio 2015 nog zo’n 15.000TB verstookte was dat aantal medio 2016 al 30.000TB.

Over de hele linie is een groei te zien, niet alleen het dataverbruik via 4G ging omhoog ook via 3G verbruikte we veel meer data. De providers hebben laten weten dat ze een daling zien in het gebruik van de 3G-netwerken, maar op basis van deze cijfers kunnen we wel stellen dat als de 3G-netwerken gebruikt worden er wel veel meer data overheen gaat.

Door de komst van 4G zijn we gewend geraakt aan de hogere snelheid en hoe eenvoudig het is om even snel iets op te zoeken. Dat zorgt ervoor dat we veel meer data zijn gaan gebruiken, Volgens de ACM heeft ook de toegenomen concurrentie op de telecommarkt hieraan bijgedragen, Tele2 heeft de markt echt veranderd, doordat deze provider nu een eigen 4G-netwerk heeft en voor een scherpe prijs abonnementen verkoopt zijn de andere providers ook ruimere bundels aan gaan bieden. De Nederlander mag dus ook veel meer data gebruiken ten opzichte van een jaar geleden.

Verder maakte de ACM bekend dat op dit moment slechts 1 op de 10 een zogenaamde quadplay-bundel heeft afgenomen, waarbij de klant vast internet, televisie, vaste telefonie en een mobiel abonnement combineert in één bundel. KPN is op dit moment eigenlijk de enige groter provider die dit breed aanbiedt, maar de fusie van Vodafone en Ziggo op komst, verwacht de ACM dat dit aantal nog fors gaat toenemen. Het nieuwe Ziggo zal straks ook zwaar gaan inzetten op deze 4-in-1 diensten.