2min

Slecht nieuws voor de alternatieve Android-wereld, het bedrijf Cyanogen heeft bekendgemaakt dat het op 31 december de stekker trekt uit CyanogenOS, daarnaast is een groot deel van de infrastructuur van het bedrijf al offline gehaald. Hierdoor zijn veel builds al niet meer te downloaden, ook die van CyanogenMod niet.

De community van ontwikkelaars achter CyanogenMod zijn druk bezig om te redden wat er nog te redden valt. Sommige builds zijn nog wel te downloaden, andere zijn via Archive.org nog te achterhalen. Voor het bedrijf Cyanogen en het Cyanogen-besturingssysteem waar onder meer OnePlus en Wileyfox gebruik van maken valt het doek. Cyanogen wil nog wel proberen door te starten als een bedrijf dat Android-oplossingen op maat verkoopt aan fabrikanten, zoals een alternatieve bel- of messenger-app, maar er zal geen besturingssysteem meer ontwikkeld worden. Dit was al eerder bekendgemaakt, maar nu de complete infrastructuur offline gaat, lijkt een faillissement onafwendbaar

CyanogenMod is volledig afhankelijk van de community en de ontwikkelaars die daarin hun steentje bijdragen. Dit is een grote hechte groep, daaruit is het bedrijf Cyanogen ook voortgekomen en vanuit het bedrijf kreeg de community ook veel steun. Nu staat de community ook voor een grote uitdaging en dat is om de boel bij elkaar te houden.

De community heeft besloten om Cyanogen verder door te ontwikkelen onder een fork genaamd Lineage OS, deze aankondiging is echter niet meer te lezen omdat de website van Cyanogen al uit de lucht is. Of de hele community hier ook achter staat is daardoor onduidelijk.

Update 30-12-2016: Wileyfox heeft ons laten weten dat hun toestellen over enkele maanden zullen worden voorzien van Android 7 en dat er in de basis niet veel zal veranderen aan het besturingssysteem. Dit lijkt erop te wijzen dat Wileyfox de meeste onderdelen van CyanogenOS heeft overgenomen, al kan dat niet worden bevestigd (noch ontkend) worden door medewerkers van deze relatief jonge speler op de smartphonemarkt.